Dorin Chirtoacă: În condiţiile unui buget auster şi a presiunilor din partea administraţie centrale, municipalitatea a atins ce s-a putut timp de un an
La un an de la alegerea în calitate de primar general de Chişinău, Dorin Chirtoacă a prezentat miercuri, 18 iunie, la intrarea în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt raportul despre reuşite atinse de Primărie în această perioadă, dar şi despre activităţile care urmează a fi îndeplinite până la sfîrşitul mandatului său, transmite Info-Prim Neo.
„Primul an a fost marcat de necesitatea de a corecta activităţile Primăriei şi a serviciilor municipale, de a reveni în legalitate, în primul rând sub aspectul gestionării banilor publici”, a declarat Dorin Chirtoacă. Potrivit edilului, din cauza acumulării pe parcursul anilor a unor restanţe enorme, în special datorii faţă SA „Termocom, activitatea municipalităţii a fost blocată. „S-ar fi putut realiza mai multe obiective, dacă nu am fi avut un deficit bugetar de peste 500 mln de lei”, a subliniat Chirtoacă.
Chiar şi în aceste condiţii, spune primarul general, administraţia locală a reuşit să depăşească situaţiile dificile şi să rezolve problemele municipiului. Principalele obiective atinse într-un an de zile ţin de achitarea datoriilor şi subvenţiilor în sumă de circa 500 mln lei. Un accent deosebit s-a pus pe salubrizarea. Au fost lichidate gunoişti neautorizate. Sunt curăţate mai bine străzile şi curţile blocurilor, precum şi spaţiile verzi. De asemenea, potrivit edilului, au fost făcute economii la buget, în timp ce volumul lucrărilor efectuate s-a mărit. Şeful administraţiei publice locale spune că paşi importanţi s-au făcut şi în direcţia desfăşurării licitaţiilor publice pentru procurarea de bunuri, servicii şi lucrări. S-a continuat reabilitarea infrastructurii în domeniul gospodăriei comunale.
Potrivit sursei citate, problema majoră a municipiului – staţia de epurare a apelor uzate – ar fi putut fi rezolvată parţial, dacă bugetul administraţiei locale nu ar fi fost blocat. Rămâne în continuare o problemă stringentă calitatea proastă a drumurilor şi transportul public învechit. Şi maidanezii prezintă o problemă încă nesoluţionată. Dorin Chirtoacă a precizat aici că oricare ar fi soluţia, trebuie să fie umană. „Există două locaţii unde urmează să fie amenajate aziluri pentru maidanezi, la Ciorescu şi Bacioi. Mai multe ONG-uri şi parteneri germani intenţionează să efectueze sterilizarea câinilor, prin organizarea unui centru mobil de sterilizare”, a menţionat primarul.
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, municipalitatea şi-a asumat şi majorarea tarifelor pentru serviciile de deservire a blocurilor, dar şi pentru agentul termic şi apa potabilă. „Lucrul acesta nu s-a întâmpla de zeci de ani de zile. Administraţiile anterioare nu au majorat tarifele de teama provocării nemulţumirii din partea populaţiei. Nu se mai poate continua aşa, deoarece pentru a avea servicii de calitate, este necesar de aplicat astfel de majorări”, a opinat primarul.
Priorităţile administraţiei publice locale pentru anul 2008-2009 ţin de asigurarea bunei funcţionări a staţiei de epurare, finalizarea reconstrucţiei parcului Valea Morilor prin intermediul unui parteneriat public privat, finalizarea proiectului privind construcţia fabricii de prelucrarea a deşeurilor, construcţia prin metoda ipotecară de locuinţe pentru angajaţii din sfera bugetară, reabilitarea reţelei de transport, atragerea investiţiilor private, dar şi promovarea cooperării directe a UE şi cu administraţiile locale din Moldova pentru asigurarea accesului la fondurile europene.