Doar 20% dintre fructele moldoveneşti sunt competitive pentru piaţa UE, rectorul Universităţii Agrare

Doar 20% dintre fructele din Republica Moldova pot fi exportate pe piaţa UE. Doar acest procentaj corespunde calităţii şi standardelor europene. În rest, pentru cele 80% producătorii agricoli trebuie să investească în tehnologii pentru a le putea vinde în UE. De această părere este rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, Gheorghe Cimpoeş, transmite IPN.

Rectorul a menţionat că cerinţele pieţei sunt foarte mari şi producătorii moldoveni nu le pot îndeplini, este nevoie de multe investiţii, pentru că tehnologiile sunt foarte costisitoare. El a precizat că standardele UE sunt demult cunoscute în Republica Moldova, dar puţină lume a făcut efort de a le implementa, pentru că în Federaţia Rusă se putea exporta mai lejer.

Potrivit lui Gheorghe Cimpoeş, este nevoie de tehnologii pentru protejarea fructelor de îngheţul târziu de primăvară, pentru protejarea de grindină şi pentru protejarea de ploaie. În acelaşi timp, pentru ca fructele să fie mai coapte, agricultorii trebuie să aibă grijă ca razele solare să ajunge pe toate fructele. Pentru aceasta, în livezile moderne se aşterne o peliculă între rânduri, care reflectă în coroană razele solare. Alte tehnologii ţin de irigare, inclusiv irigare deasupra coroanei cu cantităţi mici de apă de mai multe ori pe zi. Fructele devin mari, colorate pe o suprafaţă mai mare şi mai intens,

Referindu-se la calitatea fructelor, rectorul a oferit un exemplu. Merele de calitate superioară trebuie să prezinte forma, calibrul şi coloraţia caracteristice soiului respectiv, să aibă pedunculul intact şi pulpa perfect sănătoasă. Aceste mere nu trebuie să prezinte defecte. Ele trebuie să aibă 3/4 din suprafaţa totală de culoare roşie pentru soiurile de culoare roşie. Acestea trebuie să fie minimum 60 de milimetri după diametru sau masa de minimum 90 de grame.

„Deci, pentru a asigura calitatea necesară, trebuie de respectat strict tehnologiile de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor respective. Pentru a asigura calitatea produselor pomiviticole, toate verigele agrotehnice trebuie îndeplinite întocmai şi la timp. Dar aceasta nu este o supra-cerinţă, pentru că aşa lucrează toată lumea civilizată”, a subliniat rectorul.

UE a dublat cotele la export la unele fructe din 1 august, după ce Moldova nu mai poate exporta fructe în Federaţia Rusă din luna iulie, din cauza interdicţiei impuse de autorităţile ruseşti.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.