Dmitri Constantinov susține că i-a fost anulat pașaportul diplomatic

Dmitri Constantinov susține că i-a fost anulat pașaportul diplomatic

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, susține că nu mai dispune de pașaport diplomatic. După ce ar fi fost privat de documentul care-i asigura privilegii la trecerea frontierei, Constantinov afirmă că nu mai are nevoie de un astfel de document, relatează IPN, citând media din regiune.

Cu întârziere de o zi de la revenirea din Moscova, șeful APG a anunțat presa că la revenirea din Moscova pe aeroportul din Chișinău, a aflat că pașaportul său diplomatic a fost anulat și nu mai „este înregistrat în țară”.

Bagajele călătorului au fost supuse unei percheziții amănunțite, afirmă acesta. „Când am zburat [la Moscova] sâmbătă, totul era bine în privința documentelor. Iar la întoarcere, când am prezentat pașaportul diplomatic, mi-au spus că trebuie să-mi verifice datele, iar peste o jumătate de oră, mi-au propus să iau cunoștință că mi se retrage pașaportul diplomatic”, a spus Dmitri Constantinov la o conferință de presă la Comrat.

Contactat de IPN, Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a precizat că în procesul de control al trecerii frontierei de stat, este în competența Poliției de Frontieră să ridice documentele care se constată că sunt nevalabile și conform procedurilor transmise entității emitente.

În context, altă sursă de la Comrat îl citează pe șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, care informează că în noaptea de 22 spre 23 aprilie, în țară au fost efectuate peste 150 de percheziții, inclusiv o percheziție a cetățenilor sosiți de la „evenimentul Șor” de la Moscova. Au fost ridicate 1,1 milioane de dolari, 3.070 de euro și 62 de mii de ruble rusești. „Vorbim de bani, a căror proveniență nu a putut fi explicată”, precizează oficialul. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate 128 de telefoane mobile ale presupușilor curieri, conținutul acestora fiind studiat.

Cernăuțeanu a subliniat ca fiecare curier a fost răsplătit cu sume de la 300 la 500 de euro pentru livrarea banilor. Făptașii au încercat să aducă suma principală prin aeroport. Ei au transportat bani și cu transport terestru. Pentru a-i induce în eroare pe oamenii legii, fiecare expediere nu depășea suma de 10 mii de dolari sau până la 9 mii de euro, care nu impune declararea la trecerea frontierei. Unii dintre curieri, după ce au discutat cu poliția, au cooperat și au recunoscut că au transportat bani ilegal.

Investigațiile continuă. Niciunul dintre suspecții chestionați în aeroport nu a fost reținut.

IPN precizează că legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte stipulează că pașaportul diplomatic este folosit în scopuri „oficiale peste hotare în interesul statului”, în timp ce autoritățile Republicii Moldova afirmă că reuniunea de la Moscova a reprezentat interesele altui stat, având scopuri contrar opuse.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE