Distanțarea PDM de integrarea europeană are cel puțin trei explicații, opinie

Distanțarea deliberată a Democraților de tematica europeană este confirmată de programul lor electoral, care exclude mențiunea de integrare europeană și folosește formulări preponderent generaliste, precum Europa, scrie Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Politologul observă că referința la UE se află pe ultimul loc în programul electoral, unde revendicările electorale vizează tangențial UE, interpretată prin calificativul de actor occidental.

Pe de o parte, scrie Dionis Cenușa, este specificată intenția de a “consolida relațiile” cu UE, în calitate de partener occidental. Iar, pe de altă parte, PDM promite menținerea “categorică a opțiunii pro-occidentale”, care este echivalată cu “implementarea accelerată a Acordului de Asociere” cu UE.

Potrivit politologului, asemenea caracter rezervat vizavi de integrarea europeană poate avea cel puțin trei explicații.

În primul rând, din punctul de vedere al tacticii electorale, Democrații au fost nevoiți să diminueze la maxim retorica pro-europeană, pentru a ține la distanță acuzațiile despre contribuția lor la deteriorarea dialogului cu UE, explică Dionis Cenușa.

A doua explicație oferită de politolog ține de prioritatea acumulării eficiente a voturilor. În mod practic, atât poziționarea “pro-Moldova” cât și cea “pro-UE” au o putere de atracție similară – de circa 33-34% (IMAS, Decembrie 2018). Pentru a minimiza asocierea cu UE, nefolositoare, deoarece abundă în critică, PDM a interiorizat discursul politic și l-a deșertat de componenta geopolitică, punctează politologul.

El argumentează că a treia explicație vizează scopul de migra spre un teren neutru din perspectivă geopolitică are o legătură cu calculele post-electorale ale Democraților.

Menținerea la guvernare este probabilă doar dacă PDM renunță la orice poziționări categorice, pe subiecte sensibile, precum încă mai este aprofundarea relațiilor cu UE. Prin urmare, Democrații creează în mod artificial un mediu flexibil pentru forjarea unor coaliții post-electorale, inclusiv cu reprezentanții forțelor care împărtășesc viziuni pro-ruse.

În niciunul din cazuri, PDM nu intenționează să abandoneze Acordul de Asociere cu UE, ci din contra insistă principial pe menținerea acestuia în fază activă, dar fără a promite vreo disciplină și calitate în implementare sa, ci doar viteză, concluzionează politologul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.