Discursul lui Pavel Filip la ONU a fost unul ferm și convingător, opinii

Discursul premierului Pavel Filip rostit la Adunarea Organizației Națiunilor Unite care a avut loc zilele trecute la New York și în care a solicitat retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova a fost unul ferm și convingător. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Jurnalistul Constantin Olteanu consideră că această solicitare de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene a răsunat și anterior, doar că fiind rostită în cadrul Organizației Națiunilor Unite sună mult mai ferm, mai categoric. „Discursul premierului constituie continuarea acelei hotărâri din vară cu privire la retragerea armatei ruse. A vorbi la New York înseamnă a avea o poziție categorică, pe termen lung și care cere finalitate”, a spus jurnalistul.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, a spus că a mai văzut și altădată solicitări de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu cu cuvântul fermitate pus în față. „Mai rar observi în pozițiile Guvernului Republicii Moldova pe plan internațional, în raport cu puterea regională cum este Federația Rusă și în contextul în care ne aflăm, un cuvânt rostit cu atâta fermitate. Este important că voința politică aici este exprimată foarte clar. Nu există dubii față de aceea care este intenția și scopul Guvernului”, a spus Sergiu Ostaf.

Vineri, 22 septembrie, prim-ministrul Pavel Filip a făcut apel la delegațiile statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susțină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.