Directorul Institutului de Ftiziopneumologie, Liliana Domente, a fost demisă pentru că a gestionat necorespunzător activitatea instituției, transmite IPN cu referire la comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
O investigație dispusă de minister a relevat faptul că din cauza tuberculozei anul trecut au murit cinci copii, inclusiv unul din stânga Nistrului. Institutul de Ftiziopneumologie a raportat Ministerului Sănătății doar trei cazuri de deces. În urma examinării cazurilor s-a stabilit că nu se colaborează eficient cu medicii de familie și cu medicii ftiziopneumologi din raioane, responsabili de diagnosticarea maladiei. Ministerul Sănătății a solicitat directorului instituției să propună măsuri pentru reducerea ratei de depistare tardivă a tuberculozei și a spitalizărilor nejustificate, lucru care nu s-a făcut.
O comisia de evaluare a constatat, în urma examinării raportului Inspectoratului Farmaceutic, că unele titluri de medicamente din depozitul farmaceutic al Institutului de Ftiziopneumologie sunt în cantități insuficiente, în timp ce alte preparate ajung pentru o perioadă de șapte ani. În același timp, au fost depistate stocuri mai mari de medicamente față de anii precedenți, în lipsa documentelor care să justifice această necesitate.
Ca rezultat al activității economice a Institutului de Ftiziopneumologie, Inspecția Financiară a constatat achitări neîntemeiate de salarii în sumă de peste 1 milion 300 de mii de lei, începând cu 2013. Au fost acordate nejustificat ajutoare materiale în valoare de peste șapte mii de lei. Iar în urma demiterii ilegale a unui angajat în 2015, instituția a fost obligată de instanță să achite peste 38 de mii de lei, pentru cheltuielile de judecată și prejudiciul moral adus salariatului. Cheltuieli nejustificate au fost generate și în urma ignorării actelor cu privire la planificarea contractelor de achizții și a stocurilor de medicamente.
Astfel, Institutul de Ftiziopneumologie a cheltuit nejustificat din banii primiți de la CNAM peste 160 de mii de lei pentru cheltuieli de întreținere și aproape 12 mii de lei pentru cumpărarea alimentației pentru unii angajați.