Direcţia sănătăţii din capitală intenţionează să reducă până în anul 2010 morbiditatea la tuberculoză
Direcţia sănătăţii din municipiului Chişinău preconizează pentru anul 2010 reducerea morbidităţii la tuberculoză până la 85 de cazuri la 1 000 de locuitori.
Şeful adjunct al direcţiei, Ion Arteni, a declarat pentru Info-Prim Neo că în anul trecut au fost depistaţi circa 1,2 mii de noi bolnavi de tuberculoză, morbiditatea în municipiul Chişinău constituind 117,7 cazuri la 1 mie de locuitori. El consideră că în următorii doi ani se preconizează o majorare a incidenţei de îmbolnăviri până la 120 cazuri la 1 mie de locuitori, deoarece în municipiul Chişinău există încă mulţi pacienţi ce suferă de tuberculoză şi sunt purtători ai bacilului Koch.
Ion Arteni consideră însă că reducerea numărului de îmbolnăviri de tuberculoză se va putea obţine dacă vor fi implementate toate prevederile Programului municipal privind controlul şi profilaxia tuberculozei pentru anii 2006-2010. Potrivit programului, se prevede depistarea tuturor cazurilor de tuberculoză din municipiu, efectuarea controalelor intense a grupelor de risc, persoanele suspectate vor fi examinate gratuit şi, în caz de necesitate, vor fi spitalizaţi sau vor fi supravegheaţi în teritoriu. Totodată, se va face vaccinarea copiilor din maternităţi, iar preturile şi primăriile vor fi obligate să caute finanţe pentru îmbunătăţirea alimentaţiei şi a nivelului de trai a bolnavilor de tuberculoză şi a familiilor acestora.
Ion Arteni a menţionat că astfel de eforturi s-au depus şi până în prezent, dar din lipsă de mijloace financiare nu au putut fi realizate. El consideră că a fost insuficientă colaborarea între diferite subdiviziuni ale Primăriei, inclusiv a Direcţiei sănătăţii, Centrului de medicină preventivă, a Direcţiei învăţământ, educaţie, tineret şi sport, Inspectoratul de poliţie, care au rezerve destul de mari în conjugarea eforturilor la depistarea pacienţilor cu maladii şi spitalizarea acestora pentru eradicarea acestei infecţii.
Sursa citată a mai spus că tratamentul tuberculozei va fi în continuare gratuit atât pentru pacienţii asiguraţi cât şi pentru cei neasiguraţi. Există preparate suficiente pentru a asigura tratamentul bolnavilor. Potrivit lui, în anul curent, cu susţinerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se implementează un nou program, numit DOTS+, care prevede tratamentul gratuit al pacienţilor ce suferă de tuberculoză polirezistentă, deoarece pe parcursul ultimilor ani au fost depistaţi şi pacienţi care nu se supun tratamentului obişnuit.
Programul municipal nominalizat a fost elaborat în conformitate cu hotărârea Guvernului din decembrie 2005 cu privire la aprobarea Programului naţional de control şi profilaxie a tuberculozei pentru anii 2006-2010 şi urmează a fi aprobat în viitorul apropiat de către Consiliul municipal Chişinău.