Dionis Cenușa: Trebuie să ieșim dintr-o situație complicată la nivel global

Autoritățile Republicii Moldova, din care face parte Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe, la propunerea Guvernului, trebuie să deschidă și să asigure activitatea secțiilor de votare, astfel ca moldovenii să se poată deplasa la acele adrese ale secțiilor de votare și, respectiv, să voteze. De această părerea a fost  politologul Dionis Cenușa în cadrul dezbaterilor publice: „Alegerile prezidențiale în diasporă și geopolitica”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Dionis Cenușa, numărul de votanți moldoveni peste hotare ar putea să descrească în aceste alegeri, deoarece multe țări intră într-al doilea val de pandemie. Respectiv, ar putea să apară o serie de restricții, ce ar duce la probleme tehnice legate de posibilitatea deplasării la secția de votare.

Condițiile de pandemie au dus și la probleme legate de monitorizarea alegerilor, în opinia politologului, printre care cea legată de misiunea de observatori ai OSCE-ODIHR, care a fost limitată doar la observatori pe termen lung. De aici rezultă că nu este posibilă delegarea observatorilor pe termen scurt, în timpul zilei alegerilor sau în cele două tururi posibile, în cazul Republicii Moldova.

„Pe lângă partea de participare a moldovenilor, a cetățenilor, vorbim și despre capacitatea observatorilor internaționali de a monitoriza procesul electoral, și aceasta se întâmplă din cauza restricțiilor de circulație, introduse de către toate țările din Europa, nu doar de Republica Moldova. Deci, trebuie să ieșim dintr-o situație complicată la nivel global”, a declarat Dionis Cenușa.

Politologul susține necesitatea implementării votului prin corespondență și consideră că ar putea fi aplicat și în Republica Moldova. „Dar suntem la prea scurt timp înainte de alegeri și regulile jocului nu mai pot fi schimbate”, spune el, „chiar dacă în Republica Moldova s-a cunoscut despre dificultățile legate de votare din timp”.

„S-a cunoscut foarte bine că Republica Moldova nu se descurcă cu gestionarea crizei sanitare, deja din martie. Putea fi pusă în discuție, la modul cel mai serios, o dezbatere între partidele politice din Republica Moldova. Evident, cu o transparență maximă pentru a implica și vocea societății civile în căutarea unei soluții, astfel ca atât moldovenii din Republica Moldova, dar și cei din străinătate, să poată vota în condiții de siguranță maximă din punct de vedere epidemiologic”, mai adaugă Dionis Cenușă.

Columnistul principal al Agenției de presă IPN, Dionis Cenușa, afirmă că este binevenită decizia ca secțiile de votare de peste hotare să fie deschise cu două ore mai mult decât anterior. De asemenea, el reiterează că CEC ar trebui să asigure condițiile sanitare necesare la locul de votare.

„Este cumva o facilitare, dar nu este suficientă pentru a atrage un moldovean, care se află, ca mine, într-un orășel din Germania, ca să meargă să voteze la Frankfurt, știind foarte bine că urmează să ia un tren, după - câteva metrouri sau un autobuz, și respectiv, să-și expună sănătatea unui risc”. Din acest motiv, crede el, după alegerile prezidențiale, urmează să fie discutat votul prin corespondență, astfel, ca următoarele alegeri parlamentare, care ar putea fi anticipate, să avem stabilit un mecanism clar, care să asigure dreptul moldovenilor de a vota, indiferent de condițiile epidemiologice sau de altă natură .

Dezbaterile publice: „Alegerile prezidențiale în diasporă și geopolitica”, sunt ediția a 156-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.