Republica Moldova are anumite progrese sub aspect cantitativ în procesul de integrare europeană, în schimb, mai multe rezerve la capitolul calitate, iar societatea civilă încă nu dispune de foarte multă experiență pentru unele aspecte de integrare europeană. Charles Michel, președintele Consiliului European, care a întreprins o vizită în Republica Moldova, Ucraina și Georgia, în perioada 28 februarie-3 martie, a spus că UE examinează îndeaproape criza politică din Republica Moldova, dar e nevoie de mai multă abordare preventivă din partea UE, pentru a preveni crizele. Opinii în acest sens a exprimat Dionis Cenușă, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, la dezbaterea publică „Calculele UE în Ucraina, Georgia și Moldova – navigând între crize politice, reforme și influența Rusiei”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit lui Dionis Cenușă, în Republica Moldova trebuie să existe mai multă transparență în ceea ce privește implementarea proiectelor UE, cu scopul de a evalua care este impactul utilizării banilor, veniți din Uniunea Europeană. Pentru a accelera integrarea Republicii Moldova în UE, e nevoie ca prevederile Acordului de Asociere UE-Republica Moldova să se implementeze „ca la carte”. a afirmat cercetătorul.
Potrivit lui, în cele trei țări, există probleme sistemice legate de corupție și de capacitatea instituțiilor de stat de a rezista în fața grupurilor oligarhice. „Aceste grupuri oligarhice nu au dispărut, ele s-au regrupat, s-au pefecționat și au găsit căi de a rămâne în politică, iar această situație ar trebui să ne îngrijoreze. Totodată, există amprenta Rusiei în ceea ce privește integritatea teritorială a acestor trei state. Rusia încearcă să discrediteze Occidentul și este capabilă să distorsioneze realitățile politice din Ucraina, Georgia și Republica Moldova”, a menționat Cenușă.
În același timp, potrivit lui Dionis Cenușă, există o poziție comună a UE în privința celor trei state, care stabilește că „fără reforme nu poate fi integrare europeană”. „Ucraina ar putea pierde regimul fără vize în UE, dacă nu luptă cu corupția și nu realizează reforma justiției. Georgia va trebui să dea răspuns cum a soluțiomat criza politică. Și Republica Moldova este sub lupa UE, în ceea ce privește modul cum se fac achizițiile publice, cum se realizează reforma justiției, cum are loc combaterea corupției. În cele trei state se simte „umbra Rusiei”, și anume e vorba de rolul Rusiiei în soluționarea conflictelor separatiste din aceste state”, a precizat cercetătorul.
„În Georgia și Republica Moldova numărul populației se micșorează cu temporuri mari, iar acest proces se întâmplă cu o intensitate mai mică în Ucraina. Exodul de creieri înceinește procesul de transformare, inclusiv în Republica Moldova. Avem o societate în care există frustrare politică, cetățenii aleg să plece. Pleacă partide vechi, vin altele noi, există diferențe între valori - familie tradițională sau netradițională, drepturi egale pentru toți sau nu. UE trebuie să înțeleagă că contribuie prin acțiune sau inacțiune la reformele din cele trei state”, a subliniat Dionis Cenușă.
Cercetătorul a menționat că Georgia este cel mai puțin afectată de corupție din cele trei state vizitate de Charles Michel. „UE urmărește cum în Georgia se realizează reforma justiției, depășirea crizei politice, care este una veche și a început în octombrie 2020. Totodată, UE urmărește rivalitatea dintre două partide, unul de la guvernare și altul din opoziție, cel din opoziție fiind condus de la distanță de Mihail Saakașvili”, a spus expertul.
Dezbaterea publică „Calculele UE în Ucraina, Georgia și Moldova – navigând între crize politice, reforme și influența Rusiei” este cea de-a 177-a ediție din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de Fundația germană „Hanns Siedel”.