Obiectivele trasate la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană privind apropierea politică și integrarea economică, au fost realizate. O spune fostul ambasador al Republicii Moldova la Bruxelles, Eugen Caras. Potrivit diplomatului, dinamica cu care au fost implementate prevederile Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb au determinat comunitatea europeană să ofere Republicii Moldova statut de țară candidată la aderare, notează IPN.
Potrivit reprezentanților societății civile, o mare parte dintre angajamentele asumate de Republica Moldova la semnarea Acordului de Asociere au fost realizate, fiind vorba în special despre armonizarea legislației naționale la acquis–ul comunitar.
„Implementarea Acordului de Asociere presupune transpunerea a 70% din legislația europeană. Din angajamentul de transpunere a 70% din legislație, jumătate din cadrul de implementare european este deja parte a legislației Republicii Moldova. Progresul pe domeniul justiției și al statului de drept este foarte greu de măsurat în procente sau cifre. Faptul că nu am reușit să demonstrăm prin acțiuni concrete o schimbare a situației, a atras mai puține aprecieri. În rest, dacă facem o evaluare, vedem că dialogul politic cu UE astăzi este unul fără precedent. Și asta nu se referă doar la vizite, dar și vizitele sunt un indicator al relațiilor avansate cu UE. În domeniul energetic avem mai multe evoluții și pe partea de legislație, pe partea de infrastructură, acces pe piața energetică europeană”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.
Fostul ambasador al Republicii Moldova la Bruxelles, Eugen Caras, spune că avantajele apropierii de Uniunea Europeană oferă oportunități economice enorme, mai ales în contextul războiului din Ucraina care a limitat drastic relațiile comerciale cu Estul. Accesul produselor moldovenești pe piața europeană și posibilitatea de a călători liber în Uniunea Europeană sunt beneficii resimțite de fiecare cetățean, spune diplomatul.
„Ceea ce s-a pus ca scop atunci când a fost semnat Acordul de Asociere, adică apropierea de Uniunea Europeană, s-a întâmplat. Scopul acestui acord a fost asociere politică și integrare economică și vedem că în acest an Uniunea Europeană i-a acordat Republicii Moldova statut de țară candidat. Acest lucru a fost posibil datorită dinamicii implementării Acordului de Asociere. Datorită Acordului de Comerț Liber mai mult de 2/3 din exporturi merg spre piața europeană. Iar odată cu războiul împotriva Ucrainei comerț pe piața din Est este foarte puțin. Producătorii din Republica Moldova au de câștigat de pe urma acordului cu UE, societatea are de câștigat, deci, rezultatele asocierii sunt foarte clare pentru cetățean. E vorba și de avantajele liberalizării regimului de vize”, a spus şeful Direcţiei Integrare Europeană, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Eugen Caras.
Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat în iunie 2014. 8 ani mai târziu Republicii Moldova i-a fost recunoscută perspectiva de aderare la Uniunea Europeană prin acordarea statutului de țară candidată la aderare.