Digitalizarea valorilor culturale, o realizare importantă, ambasadorul Yoshihiro Katayama

„Poporul moldovenesc are o cultură foarte bogată și resurse artistice vaste care trebuie transmise generațiilor viitoare”, mărturisește ambasadorul Yoshihiro Katayama la Chișinău într-un interviu pentru Agenția de prsă IPN.

Inclusiv din aceste considerente, de a asigura perpetuarea valorilor,
la 23 februarie, de Ziua Națională a Japoniei, „împreună cu partenerii noștri moldoveni, am deschis Centrul Național de Digitalizare la Biblioteca Națională a Moldovei, care va permite prezervarea colecțiilor mari ale Bibliotecii în format digital. Acestea vor deveni accesibile nu doar tuturor moldovenilor, oriunde ar locui aceștia, ci și întregului glob pământesc. Proiectul a fost posibil datorită unui grant în mărime de 400 mii dolari SUA oferit de către Japonia și sunt încântat că am reușit să realizăm această contribuție importantă”, spune diplomatul.

Familiarizarea ambasadorului Yoshihiro Katayama cu valorile culturale ale țării noastre a început încă în anii optzeci, „când învățam limba română (și) aveam un alt vis - să vizitez Moldova, unde se vorbea aceeași limbă (română)”.

La rândul lor, și moldovenii se apropie de cultura japoneză învățând limba poporului nipon. „Partenerul nostru important este Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, unde anual studiază limba japoneză aproximativ 125 de persoane. Ne inspiră faptul, că interesul moldovenilor pentru a învăța limba japoneză depășește cu mult capacitatea instituției. De aceea, încercăm să sprijinim Fundația în toate modurile posibile - de exemplu, în 2020 i-am oferit un grant în mărime de 75 mii dolari SUA pentru a îmbunătăți condițiile de studii, astfel încât studenții să aibă o experiență de învățare mai bună”, a spus ambasadorul.

În altă ordine de idei, oficialul este bucuros că mașinile japoneze în general, și nu doar Toyota, sunt populare printre moldoveni. „Ceea ce m-a surprins este că mulți moldoveni știu despre florile de Sakura (cireș). Acest simbol este foarte special pentru japonezi, iar sezonul înfloririi cireșilor se apropie. Cât despre simbolurile Moldovei, vreau să vă comunic că vara trecută, când m-am întors la Tokyo, am vizitat mai multe magazine de vinuri prestigioase, și am fost foarte încântat să văd acolo vinuri moldovenești. Acest lucru sugerează că vinurile moldovenești au început să intre pe piața japoneză și deja există iubitori de vinuri moldovenești printre japonezi”.

Răspunzând la întrebarea „care anotimp este mai frumos în Japonia?”, ambasadorul a menționat că în Japonia toate anotimpurile sunt frumoase. Arhipelagul japonez se întinde (de la nord la sud) pe mai mult de 3.000 km, astfel încât natura din fiecare regiune este unică, de la insula Hokkaido rece și sobră, în nord până la Okinawa tropicală în sud”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.