Diana Josu-Braniște: Cu susținerea Uniunii Europene are loc modernizarea instituțiilor culturale din Ialoveni

Grație proiectului Satul European, a fondurilor Uniunii Europene și a proiectelor din România are loc modernizarea instituțiilor de cultură din raionul Ialoveni. Declarația aparține șefei Secției Cultură Ialoveni, Diana Josu-Braniște, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit reprezentantei Consiliului Raional, mai multe localități din Ialoveni au beneficiat de reabilitarea Caselor de Cultură și de îmbunătățirea activității culturale grație proiectelor realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Șefa Secției Cultură a Consiliului Raional Ialoveni a explicat că modernizarea instituțiilor culturale și promovarea obiectivelor turistice reprezintă prioritatea autorităților locale. Potrivit Dianei Josu-Braniște, reabilitarea infrastructurii culturale se regăsește și în strategia de dezvoltare a raionului Ialoveni.

„Consiliul Raional Ialoveni are o strategie de dezvoltare pentru perioada 2022-2027 în care un compartiment întreg este destinat domeniului culturii. Ne propunem dezvoltarea turismului, pentru că raionul Ialoveni este unicul raion din Republica Moldova care se poate mândri cu trei recorduri Guinness. De asemenea, e vorba de renumitele vinării care sunt pe teritoriului raionului Ialoveni, cât și alte obiective cunoscute la nivel național și internațional. Vinăria Mileștii Mici este printre prioritățile turiștilor care vin în Republica Moldova și a oficialităților”, a spus șefa Secției Cultură a Consiliului Raional Ialoveni, Diana Josu-Braniște.

Șefa secției Cultură de la Ialoveni spune că autoritățile raionale, cu sprijinul partenerilor din România, vor procura o scenă mobilă, care va facilita organizarea evenimentelor culturale în localitățile din raion.

„La Ialoveni ne dorim foarte mult o scenă mobilă, suntem în discuții cu Consiliul Județean Iași cu care coacem o idee frumoasă, am identificat deja scena și sperăm că procurăm acea scenă mobilă pe care ne-o dorim mult, ca să putem fi mai aproape de publicul din localitățile raionului Ialoveni. Astfel ne va fi deplasarea mai ușoară și evenimentele mai de calitate”, a mai spus Diana Josu-Braniște.

Diana Josu-Braniște a menționat că în ultimii ani, grație proiectelor guvernamentale și a celor finanțate din bani europeni, au fost modernizate mai multe Case de Cultură din Ialoveni, fapt ce a contribuit semnificativ la diversificarea activității culturale din localitățile raionului.

„În ultimul timp au fost îmbunătățite condițiile în mai multe instituții de cultură din raionul Ialoveni, atât cu susținerea Uniunii Europene, cât și cu sprijinul fraților de peste Prut. Recent a fost renovată Casa de Cultură din localitatea Puhoi, acolo administrația publică locală a depus eforturi majore și acum avem o Casă de Cultură cu o Sală a Unirii bine renovată. Recent a fost inaugurată și dată în exploatare și Casa de Cultură din satul Țipala. Anul trecut s-au investit mulți bani din fondurile europene în Casa de Cultură din satul Suruceni. Un proiect de anvergură din Ialoveni a fost inaugurarea Teatrului de Vară unde s-au organizat mai multe evenimente culturale și se planifică mai multe evenimente de anvergură. A căpătat o nouă viață și Casa de Cultură din localitatea Zîmbreni. În baza înfrățirilor cu localități de peste Prut, instituția a căpătat o nouă viață. Susținerea Uniunii Europene, prin alocarea resurselor financiare, contribuie la modernizarea infrastructurii. E vorba, în special, de renovarea și întreținerea clădirilor”, a explicat șefa Secției Cultură a Consiliului Raional Ialoveni.

Dezbaterea publică: „Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova” este ediția a noua, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.