Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” lansează inițiativa creării rețelei diasporei științifice medicale a Republicii Moldova – DiaMed.MD, în scopul formării unui spațiu virtual de dialog și colaborare a cercetătorilor din domeniul științelor medicale – absolvenți ai Alma Mater, indiferent de țara unde aceștia activează și locuiesc.
Obiectivul platformei este de a crea un mecanism permanent de cooperare între comunitatea științifică medicală din Republica Moldova și conaționalii noștri care activează în afara țării, pornind de la dezideratul că știința nu cunoaște hotare. Platforma va facilita implementarea unor activități comune în sfera cercetării și inovării – publicații, proiecte, schimb de opinii etc.
Inițiativa DiaMed.MD este parte a Strategiei de fortificare a domeniului cercetării și inovării la USMF „Nicolae Testemițanu” pentru perioada 2020-2030.
Mai mulți cercetători și medici originari din Republica Moldova, absolvenți ai universității noastre, susțin ideea de creare a acestei platforme de cooperare în cercetarea medicală. Printre aceștia se regăsesc profesorul universitar Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” din Iași, România, doctor honoris causa și profesor asociat al USMF „Nicolae Testemițanu”, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei; profesorul universitar Alexandru Mustea, director al Clinicii de ginecologie și oncologie ginecologică, Spitalul Universitar din Bonn, șef al Centrului național de sarcoame uterine și tumori rare, Germania, doctor honoris causa al USMF „Nicolae Testemițanu”; profesorul universitar Sergiu Groppa, șef al Departamentului de tulburări de mișcare, neurostimulare și imagistică, Clinica Universitară din Mainz, Germania; profesorul universitar Piotr Iablonschii, director al Clinicii Universitare din Sankt Petersburg, specialist în chirurgia toracică, oncologie și ftiziatrie; profesorul universitar Denis Butnaru, prorector pentru activitatea de cercetare și profesorul Andrei Danilov, Catedra de boli nervoase, Institutul de educație profesională, ambii de la Universitatea de Stat de Medicină „I.M. Secenov”, Moscova, Federația Rusă.
Conaționalii noștri, antrenați în activitățile de cercetare în domeniul medicinei, urmează să se înregistreze la rețeaua DiaMed.MD, completând un formular on-line.
Rețeaua urmează a fi dezvoltată și instituționalizată cu suportul Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, Guvernul Republicii Moldova.
_______
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.