Dialogul politic și comerțul cu UE a fost consolidat și avansat, raport alternativ

Pe parcursul celui de-al optulea an de implementare a Acordului de Asociere, dialogul politic între Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost consolidat și avansat, în special odată cu obținerea, la 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată la UE. Raportului Alternativ „Opt ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova: progrese, constrângeri, priorități”, prezentat de Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), arată că Uniunea Europeană rămâne cel mai mare partener de dezvoltare al Republicii Moldova. De la sfârșitul anului 2021 și până în august 2022, UE a alocat Republicii Moldova 340 de milioane de euro sub formă de granturi, suport bugetar și proiecte, pentru a răspunde la crizele social-economice, energetice, umanitare și de securitate. UE sprijină, de asemenea, comunicarea strategică, jurnalismul de investigație și combaterea dezinformării printr-un proiect în valoare de cinci milioane de euro, transmite IPN.

În 2022, UE a mobilizat zece milioane de euro pentru a sprijini participarea societății civile la punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Adițional, în iulie 2022, a intrat în vigoare un nou program de asistență macrofinanciară a UE în valoare de 150 de milioane de euro, care va contribui la eforturile țării de a face față repercusiunilor invaziei ruse în Ucraina. La 1 august 2022, UE a transferat primă tranșă de 50 de milioane de euro, din care 35 de milioane sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții concesionale și 15 milioane sub formă de granturi. În plus, în cadrul Planului Economic și de Investiții al Parteneriatului Estic, Banca Europeană de Investiții (BEI) a convenit să acorde Republicii Moldova un împrumut de 150 de milioane de euro pentru investiții în autostrăzi moderne și îmbunătățirea siguranței rutiere și conectarea Moldovei la rețeaua TEN-T. La 10 noiembrie 2022, în cadrul vizitei oficiale la Chișinău Președinta Comisiei Europene a anunțat un sprijin adițional pentru Republica Moldova în valoare de 250 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice generate din iarna curentă. Astfel, 200 milioane de euro vor fi oferiți în cadrul unui nou program de asistență macro-financiară care vor fi disponibile din ianuarie 2023 și alte 50 milioane de euro sub forma de sprijin direct bugetar, precizează analiștii IPRE.

Pentru a răspunde necesităților Republicii Moldova în gestionarea numeroaselor crize, la inițiativa Miniștrilor Afacerilor Externe ai Germaniei, Franței și României a fost lansată, în aprilie 2022, Platforma de sprijin pentru Moldova, cu participarea statelor membre ale UE, țărilor G7, instituțiilor financiare internaționale și a organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. În cadrul primelor două conferințe ale Platformei, care s-au ținut la Berlin și la București, au fost mobilizași aproximativ 1,3 miliarde de euro pentru următorii trei ani.

Cooperarea UE-Moldova în domeniul politicii externe și de securitate a fost aprofundată și extinsă. A fost lansat Dialogul de nivel înalt UE-Moldova în domeniul politicii externe și de securitate și au fost reluate Consultările politice UE-Moldova în domeniul securității și apărării. Republica Moldova se aliniază la majoritatea Declarațiilor UE și a Deciziilor Consiliului UE privind măsurile restrictive internaționale. Prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, Consiliul UE a aprobat două programe în valoare de 47 de milioane de euro pentru următorii trei ani.

În perioada de referință, cel mai substanțial progres a fost atins la capitolul supremația legii, fiind aprobată Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. Adițional, în perioada dată a fost adoptată Legea nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale procurorilor și judecătorilor, care prevede desfășurarea unei proceduri unice de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților înscriși la concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor, în Consiliul Superior al Magistraturii și în colegiile specializate din subordinea acestora.

Comerțul cu Uniunea Europeană a fost extins și consolidat în ultimul an, arată raportul alternativ. Exporturile de bunuri din Republica Moldova către statele membre ale UE au înregistrat o creștere de 270 mln dolari în anul 2021 comparativ cu 2020 și au constituit 1,91 mlrd USD, ceea ce reprezintă circa 61,1% din totalul exporturilor țării pentru anul trecut. Doar unul din cele șapte contigente tarifare a fost valorificat pe deplin. Acest lucru denotă lipsa capacității și a resurselor necesare în rândul producătorilor interni pentru a putea îndeplini standardele de calitate și de competitivitate cerute de UE. Nevalorificarea contigentelor tarifare pentru produsele agroalimentare rămâne o provocare importantă pentru relațiile comerciale cu UE. Pentru primele opt luni ale anului 2022 exporturile de bunuri au constituit 1,75 mlrd dolari, ceea ce înseamnă circa 59,5% din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Raportul IPRE a fost elaborat în cadrul Proiectului IPRE „Monitorizarea implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, realizat cu susținerea Fundației Konrad Adenauer (KAS) și a fost prezentat în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.