Diacov: Tensiunile din Găgăuzia sunt generate şi de declaraţiile unioniste ale lui Băsescu

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, recunoaşte că partidul său s-a pomenit într-o situație delicată din cauza controversatelor referendumuri plănuite la 2 februarie în unitatea teritorial-autonomă Gagauz-Yeri. El a afirmat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, că evenimentele din această zonă sunt generate, inclusiv, de comportamentul  actorilor geopolitici referitore  Republica Moldova .

„Eu cred că noi avem mai multe elemente de discutat. Şi mesajele transmise de Băsescu de la Bucureşti. Aceasta este un fel de reacţie şi la aceeaşi declaraţie inclusiv. Pe mine chestiunea lui Băsescu, care vrea să ne aducă fericirea cu unirea, tot mă îngrijorează la fel ca şi iniţiativele găgăuzilor. Adică, noi avem „prieteni” din diferite părţi, care tot ne încearcă de minte”.

Dumitru Diacov consideră că ceea se va întâmpla în Republica Moldova depinde de Republica Moldova, de mediul politic din Republica Moldova. „Trebuie să fim responsabili de ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Dar întotdeauna se vor găsi elemente care vor exploata diferite teme geopolitice, o să vedeţi, la Moscova, la Bucureşti. Avem „prieteni”, din păcate, din toate direcţiile. Noi, de mai mulţi ani de zile, auzim mesaje care ne îngrijorează şi care nu prea corespund cu strategia Republicii Moldova din diferite părţi – şi de la Bucureşti, şi de la Moscova. Noi trebuie să fim calmi, noi trebuie să încercăm să cooperăm şi cu România, şi cu Federaţia Rusă, să avem un parteneriat serios. Dar noi trebuie să avem mai multă unitate în Chişinău. Şi puterea de la Chişinău trebuie să realizeze acest lucru. Şi atunci vom privi cu calm şi, poate, cu puţină ironie fel de fel de iniţiative de acestea năstruşnice, care ne creează probleme”, a spus Dumitru Diacov

Referendumurile consultative privind direcția de politica externă a Republicii Moldova şi privind  independența autonomiei găgăuze sunt sprijinite de adepții Partidului Democrat care domină parlamentul local găgăuz. Dar ele contravin politicii  promovate de la centru a Partidului Democrat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.