Dacă guvernarea va realiza revendicările înaintate de societatea civilă, îşi va diminua din influenţa pe care o are în Republica Moldova, iar guvernanţii nu-şi doresc acest lucru să se întâmple. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Nevoia de comunicare şi de schimbare. Dialog virtual dintre societatea civilă şi guvernare privind şansele revendicărilor înaintate de către Forumul civic”, ediţia L din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Potrivit expertului permanent al proiectului IPN, dacă guvernarea implementează prevederile înaintate de societatea civilă, aceasta înseamnă că ea îşi subminează construcţiile de rezistenţă din această coaliţie de guvernare. „Evident, ei nu doresc să facă acest lucru. Proiectul lor este să desfiinţeze imperiul corupt al colegului lor care acum este în închisoare şi să-şi întărească propriul imperiu cu aceleaşi mecanisme: corupţie şi şantaj. Acestea sunt instrumentele de luptă ale acestei guvernări. Aceste revendicări, dacă admitem că ar fi executate, ar diminua mult capacitatea sistemului existent de guvernare de a controla instituţiile statului”, a menţionat Igor Boţan.
Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că guvernanţilor le este greu să facă un lucru care le va diminua din putere. „Este greu să faci un lucru care ştii că va asigura o independenţă a Băncii Naţionale şi nu vei mai putea scoate bani din celelalte bănci sau din trezorerie, că Procuratura, CNA şi CNI nu vor mai fi controlate totalmente, că va trebui să declari şi nişte averi pe care le ai undeva în afară”, a declarat Arcadie Barbăroşie, menţionând că ar vrea să vadă şi ce averi declară guvernanţi şi ce impozite plătesc aceştia în bugetul ţării.
Potrivit vorbitorilor, guvernarea încearcă să compromită ideea concursurilor pentru funcţiile de guvernator BNM, judecători ai Curţii Constituţionale, şefi ai diferitor instituţii de stat şi de drept pentru că doresc să numească în continuare oamenii lor şi pentru că s-ar teme de exemple de numire a funcţionarilor de succes.
Dezbaterile publice cu tema „Nevoia de comunicare şi de schimbare. Dialog virtual dintre societatea civilă şi guvernare privind şansele revendicărilor înaintate de către Forumul civic” se află la ediţia L din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.