Percheziţiile de la sediile MoldovaGaz, ChişinăuGaz şi de la birourile şi domiciliile decidenților de la aceste întreprinderi, dar şi a unui agent economic, sunt efectuate în cadrul a două cauze penale. Acestea investighează eventuale depăşiri ale atribuţiilor de serviciu, spălări de bani şi practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, transmite IPN.
Potrivit procurorilor, cele două întreprinderi ar fi livrat în mod clandestin, prin intermediari, gaze către un antreprenor şi anumite persoane fizice, cauzând un prejudiciu în valoare de 31 de milioane de lei, bani incluşi în facturile consumatorilor finali de rând.
Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că factorii de decizie ai întreprinderilor ar fi pus în aplicare o schemă criminală pentru a obține sume „deosebit de mari”. Astfel, întreprinderile intermediare fondate de MoldovaGaz şi ChişinăuGaz ar fi furnizat clandestin cantităţi mari de gaze, care nu erau reflectate în evdienţa contabilă. Pentru a ascunde urmele, factorii de decizie ar fi declarat livrările clandestine ca pierderi, pe care legislația le admite. Potrivit procurorilor, aşa-zisele pierderi se reflectau în tarife şi erau achitate de consumatori.
Oamenii legii mai suspectează că valuta internaţională procurată pentru achitarea livrării gazelor în Republica Moldova era procurată la un preţ mai înalt, decât cele prevăzute de instituţiile bancare din Republica Moldova, iar profitul era împărţit între cei ce aplicau schema clandestină. Totodată, există suspiciuni că factorii de decizie cumpărau contoare sau alte dispozitive la un preţ de trei ori mai mare decât cele de pe piaţă.
În dimineaţa de joi, dar şi pe parcursul zilei, Procuratura Generală a efectuat percheziţii în birourile de serviciu şi la domiciliile directorilor şi ai altor factori de decizie din cadrul companiilor ChişinăuGaz şi MoldovaGaz, la sediul unui agent economic, precum şi la domiciliile unor persoane fizice.