La Prima Conferință Interguvernamentală pentru începerea negocierilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova, statele membre UE vor prezenta cadrul de negocieri pentru următorii ani. În acest cadru sunt înserate principiile de bază, substanța de negocieri, dar și procedurile care urmează să fie adoptate în proces. Conferința începe la ora 18.00 și va fi deschisă de către ministra afacerilor externe, europene, comerțului exterior și al instituțiilor federale culturale a Belgiei, Hadja Lahbib, care va și prezenta cadrul de negociere împreună cu comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, iar ulterior premierul Dorin Recean va prezenta poziția Republicii Moldova în negocierile care urmează. Detalii în acest sens a oferit vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, într-o conferință de presă susținută la Luxemburg, transmite IPN.
„Urmează să acceptăm acest cadru de negociere oferit de către statele membre. În continuare, statele membre au posibilitatea să-și exprime anumite poziții sau declarații vizavi de procesul de negociere cu Republica Moldova. La final, va exista un segment de încheiere, în cadrul căruia vor susține discursuri ministra Lahbib, comisarul Várhelyi și premierul Dorin Recean. După încheierea acestei reuniuni, jumătate din care va fi transmisă online, va urma o conferință de presă, care va fi dată de către reprezentanții Uniunii Europene și premierul Dorin Recean”, a precizat Cristina Gherasimov.
Potrivit ei, Republica Moldova este în fața unui moment istoric, iar conferința interguvernamentală este materializarea deciziei Consiliului European din decembrie 2023. „Putem fi cu toții mândri că doar în doi ani, o perioadă foarte scurtă, noi am reușit să avansăm atât de mult în parcursul nostru european – de la statutul de țară-candidată la deschiderea oficială a negocierilor. Doar pentru comparație, Albania avut nevoie de 8 ani pentru ca să parcurgă această perioadă dintre oferirea statutului de țară-candidată și lansarea oficială a negocierilor. Din această perspectivă putem să ne mândrim că am reușit într-un tempo rapid, astăzi, 25 iunie, să ne bucurăm de acest moment”, a menționat Cristina Gherasimov.
Republica Moldova a reușit să îndeplinească cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Dar aceasta nu înseamnă că reformele au luat sfârșit. Eforturile vor fi continuate pentru a asigura independența, obiectivitatea și transparența justiției și nu doar.
„Obiectivul de bază al negocierilor este să devenim stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline, ceea ce înseamnă că ne asumăm atât beneficiile, cât și obligațiile care derivă din acest statut. Totodată, urmărim ca negocierile să aducă rezultate reciproc avantajoase cetățenilor noștri, dar și Uniunii Europene. Ritmul negocierilor depinde în mare parte de noi, iar o importanță deosebită va avea clusterul 1, cel ce ține de valori fundamentale, deja am discutat că începem și închidem negocierile cu clusterul 1, și anume cu reformele ce țin de sectorul justiției. Dar nu numai, aici se include și securitatea, achiziții publice și controlul financiar”, a mai spus Cristina Gherasimov.
Conferința interguvernamentală pentru începerea negocierilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova va începe la ora 18.00, ora Luxemburgului (19.00, ora Republicii Moldova). Discursuri vor susține ministra belgiană Hadja Lahbib, comisarul european Olivér Várhelyi și premierul Dorin Recean. Conferința de presă de după reuniune este planificată pentru ora 20.00, ora Luxemburgului (21.00, ora Republicii Moldova).