Fostul șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadie Kuzmiciov, „răpit vara trecută de pe traseul Chișinău-Leușeni și închis într-un penitenciar din regiunea transnistreană”, nu are parte de o anchetă efectivă. Este afirmația avocatului Veaceslav Țurcan, care susține că starea de sănătate a clientului său s-a înrăutățit, iar medicilor privați, contractați de famili, nu le este permis să-l consulte. Avocatul mai spune că urmărirea penală inițiată de către organele de drept de la Chișinău, pe faptul răpirii, a fost încetată.
Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Țurcan a declarat că Ghenadie Kuzmiciov a fost răpit de către milițienii transnistreni, cu implicarea organelor de forță constituționale. S-a întâmplat în iulie 2018. Ghenadie Kuzmiciov se deplasa pe traseul Chișinău-Leușeni și a fost oprit de către un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare pentru a-i fi verificate actele. Între timp, un alt vehicul, fără numere de înmatriculare, a oprit, iar câțiva bărbați mascați l-au pus la pământ, l-au așezat cu forța în automobil și l-au dus la Tiraspol.
Avocatul susține că în mașină cu Kuzmiciov se mai afla o rudă, Nicolae Tulușniuc, care a rămas în stradă fără acte și fără bani. Veaceslav Țurcan intenționează să solite reluarea urmăririi penale pe acest caz, inclusiv recunoașterea lui Nicolae Tulușniuc în calitate de parte vătămată, în condițiile în care răpirea lui Kuzmiciov, dar și sustragerea automobilului acestuia, a avut loc în prezența polițiștilor de la INP, care nu au intervenit în niciun fel.
Ghenadie Kuzmiciov este deținut în Penitenciarul din satul Hlinoe, raionul Grigoriopol, unde avocatul spune că este supus periodic torturii. Starea lui de sănătate s-a înrăutățit, iar așa-zisele ședințe de judecată au loc chiar în incinta instituției penitenciare. Apărarea spune că clientului său nu i se acordă asistență medicală adecvată și se interzice accesul medicilor privați, contractați de familie din Chișinău.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne ar trebui să-și dea demisia, consideră avocatul, pentru că nu a gestionat eficient acest caz. Veaceslav Țurcan a mai spus că regimul din stânga Nistrului nu asigură respectarea drepturilor omului, fiind doar imitat actul justiției. În aceste condiții, cetățenii își pot face dreptate doar la CEDO.