Despre victoria socialistă la oraș, țambalul altor alegeri și degradarea mass-media moldovenești

Principalul din fluxul IPN din 4 noiembrie 2019

Când „plus” cu „plus” te bagă în minus

Judecătorul Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, a fost reținut pentru 72 de ore. Organul de urmărire penală bănuiește că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile judecătorului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite.

Din tovarăș, domn primar

Socialistul Ion Ceban a câștigat funcția de primar al municipiului Chișinău cu voturile a 52,39% de alegători. Deputatul fracțiuni PAS, blocul ACUM, Vladimir Bolea, susține că scorul pe care l-a obținut candidatul Andrei Năstase nu este cel așteptat de formațiune. Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că va respecta alegerea făcută de locuitorii capitalei.

Analiștii politici, despre victoria lui Ion Ceban

„Ion Ceban nu este un politician, care să meargă pe aspecte geopolitice strict pro-ruse. Dimpotrivă, el a încercat să vină spre centru, a abordat orașul din perspective administrative”, crede analistul politic Ion Tăbârță.

Colegul său de breaslă Anatol Țăranu vede eșecul lui Andrei Năstase prin dezamăgirea electoratului de dreapta, în special a segmentului unionist, față de alianța dintre blocul ACUM și PSRM. Andrei Năstase a pierdut și confruntarea cu Ion Ceban pe teme care țin de capacitate managerială și cunoașterea problemelor Chișinăului”, a spus Anatol Țăranu.

Politologul Victor Stepaniuc spune că atunci când Andrei Năstase se dezice de funcția de vice-prim-ministru după patru luni de zile, fără să realizeze succese vizibile, o parte din electoral a văzut că, de fapt, Andrei Năstase încearcă să se lanseze în campania pentru alegerile prezidențiale”.

Cică, există

Adevărata presă nu se descurcă fără ajutorul donatorilor externi, iar jurnalismul ca profesie și produs nu se poate dezvolta. Moldova a coborât zece poziții în în Indicele Libertății Presei, clasându-se pe locul 91 din 180 de țări. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul Forumului Mass-Media, care are loc în perioada 4-5 noiembrie. Postul de televiziune TV8 a fost desemnat, de către Consiliul de Presă, câștigător al concursului pentru Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică, ediția 2019.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.