Despre statul care nu-i al nostru, strategia de eliminare a semințelor din Chilinău și șansa agentului „007” de a-și scoate un pașaport moldovenesc

Principalul din fluxul IPN din 3 februarie 2020

Statul își nimicește contribuabilii?

„În ultimii cinci ani, am pierdut în jur de 200 de mii de oameni, partea cea mai calificată a populației”, susține Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice. Primul lucru care trebuie făcut este recunoașterea faptului că criza demografică reprezintă o problemă a securității naționale, alături de corupția înaltă. În al doilea rând, trebuie adoptate măsurile de adaptare la situația creată, caracterizată prin îmbătrânirea și exodul populației.

Contabilii, ca și acarii, poartă toată vina

Premierul Ion Chicu admite că ar mai putea exista pe viitor întârzieri salariale pentru bugetari, dar așa cum există mecanismul de monitorizare a prețurilor, va fi un mecanism de monitorizare a achitării salariilor. Acesta va fi lansat din februarie.  „Dacă se vede în trezorerie că data achitării tradiționale a salariului este data de 10 a lunii, iar până pe data de 15 contabilul nu prezintă dispoziția de plată, atunci este instituția semnalată și trebuie să prezinte explicații”, a precizat premierul.  La o sută de zile de activitate, va fi făcută o evaluare a cabinetului de miniștri.

Programul electoral părea o strategie măreață

P
rimarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat ca persoanele care mânâncă semințe în spațiile publice fie sancționate. „Am mers de la scaun la scaun. Și la fiecare scaun oamenii noștri mâncau semințe. Mă convingeau că este material biodegradabil, că așa se bate pământul și nu este glod”, a relatat edilul la ședința operativă de luni de la Primărie.

Sfaturi - ca nuca de perete

Oponenții actualului președinte Igor Dodon, în cazul în care acesta va candida la alegerile prezidențiale, ar putea să se gândească la o eventuală soluție pentru ca să facă front comun. Însă, așa cum scrutinul prezidențial se desfășoară în două tururi, acest lucru lasă câmp de manevră pentru ca toți potențialii candidați să se angajeze în această campanie electorală, iar în turul doi pot avea loc tot felul de coaliții. De această părere este analistul politic Igor Boțan în cadrul dezbaterilor publice „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ilegaliștii, la apel!

Deputatul Fracțiunii ACUM Platformei DA, Chiril Moțpan, fost președinte al Comisiei parlamentare securitate și ordine publică, afirmă că a intrat în posesia unor documente care confirmă că cel puțin patru persoane din anturajul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, au primit a doua identitate. Pe atunci, director al ASP era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.