Despre salarii mici, oricât ar crește, deschiderea sezonului de plantat partide și 100 de zile în barca fără vâsle

Principalul din fluxul IPN din 25 februarie 2020

Țâst, voi nu înțelegeți „pasul mic”!

Între Chișinău și Kiev au avut loc consultări referitor la un eventual termen în care ar putea fi introduse restricții pe teritoriul Ucrainei pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Deocamdată însă nu există o decizie în acest sens.

Cât privește circulația în dreapta Prutului, Ambasada României precizează că „pot trece frontiera de stat și pot circula pe drumurile publice din România autovehiculele înmatriculate potrivit Deciziei protocolare cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale, din 24 aprilie 2018, în condițiile Convenției de la Viena din 1968 asupra circulației rutiere”.

100 de vânătăi și cucuie „tehnocrate”

Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, califică actualul Guvern condus de premierul Ion Chicu ca fiind unul „antisocial, al corupției, care nu este capabil să deblocheze asistența macrofinaciară de la Uniunea Europeană, dar și care nu a făcut nimic pentru depășirea consecințelor fraudei bancare”. Potrivit lui, timp de 100 de zile, acesta a făcut mai multe eșecuri.

La o sută de zile de la învestirea Guvernului Chicu, ex-premierul Maia Sandu spune că executivul, pe care îl mai numește „Guvernul lui Dodon”, a preluat „schemele și corupția de pe timpul regimului Plahotniuc”.

Partide la kil, la metru, la litru

Curtea Constituțională a decis că, la înregistrarea unui partid politic, nu va mai fi necesară prezentarea unei liste cu patru mii de membri, obligativitatea ca „membrii acestuia trebuie să fie domiciliați în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puțin de 120 de membri în fiecare din unitățile administrativ-teritoriale menționate”, etc.

Purificare, taică. Purificare?

Majoritatea parlamentară poate fi pierdută de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat, iar Guvernul Chicu poate fi demis prin scindarea fracțiunii parlamentare a PDM.Cei care au fost aduși în PDM de către Plahotniuc, au fost aduși în anumite condiții. Despre toți acești oameni există informație care dacă ar fi aruncată în spațiul public, viața lor politică și privată se termină”, consideră deputatul Lilian Carp.

De cealaltă parte, Andrian Candu neagă implicarea financiară, în primul rând, a nașului său și menționează că la baza viitoarei formațiuni de centru-dreapta se va afla o doctrină social-liberală cu elemente de patriotism, tradiționalism și tot ce este legat de Moldova.

Leafa:„un om și o femeie”

Natalia Covrig, analistă de politici publice în cadrul CPD, a spus că un sondaj de opinie realizat în rândul angajaților a arătat că salariul bărbaților este cu 25% mai mare decât al femeilor. Discrepanța salarială apare din cauza numărului de ore lucrate, a poziției ocupate în cadrul companiei sau a profilului angajatorului, elemente care avantajează bărbații. În altă ordine de idei, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, spune că deși salariile s-au majorat în ultimii trei-patru ani cu circa 10%, totuși salariul minim și cel mediu pe țară este cel mai mic din Europa. Ponderea remunerării în Produsul Intern Brut în Republica Moldova este una dintre cele mai joase din Europa –  30%.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.