Despre plaiul de dincolo de Nistru, Plahotniuc și ADN-ul românesc

Principalul din fluxul IPN din 9 octombrie 2019

V. Plahotniuc, plictisit de țambalul politicii

Pavel Filip susține că Vladimir Plahotniuc nu-și mai dorește să facă politică și nu mai are nicio implicare în Partidul Democrat, iar zvonul că Andrian Candu ar vrea să plece din PDM și chiar din țară, e... un zvon. El evită să spună dacă în PDM-ul reformat se vor regăsi persoane cum ar fi Constantin Țuțu sau Constantin Botnari.

...și cu mandat de arestare de la procurori

Fostul lider PDM este cercetat în două cauze penale conexate într-o procedură unică. Viorel Morari: „Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit adresarea autorităților elvețiene parvenite într-un schimb spontan de informații din iunie 2019 și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vlad Plahotniuc”.

„Frunză verde – nucă dulce...”

Sub pretextul identificării unor nereguli, în perioada 2016-2017 organele de control ale guvernului Filip au blocat anumite companii specializate în exportul nucilor. „Au fost sechestrate mii de tone de nuci, reținute persoane, iar șocul acestor intervenții au dezechilibrat piața” în favoarea agenților economici asociați regimului, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe Igor Munteanu.

Cu „pași mici”, în hora intereselor străine

Politica „pașilor mici”, fără racordare la Legea cu privire la statutul Transnistriei din anul 2005, creează, practic, un stat de facto dincolo de Nistru, crede deputatul Iurie Reniță. Înțelegerea semnată de blocul ACUM și Partidul Socialiștilor stipulează că subiectele de genul reglementării transnistrene nu vor face parte din agenda coaliției, dar socialiștii, conduși de președintele Dodon, nu o respectă.

Cu deșertul și de la Bratislava

Am examinat starea de implementare a elementelor incluse în protocolul „Berlin-plus” și nu s-a ajuns „la un acord privind decizia protocolară cu care de regulă se finalizează astfel de întâlniri”, a notat șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova despre recenta reuniune „5+2” de la Bratislava .
 
Nu de la Răsărit ne vine securitatea energetică

Pentru relațiile dintre România și Republica Moldova este importantă finalizarea lucrărilor de construcție a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, continuarea proiectelor comune în educație, cultură, energie, agricultură, medicină și altele.Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român”, a declarat șefa externelor de la București Ramona Mănescu în discuția cu Maia Sandu.

Independenți în cadrul legii, nu în afara ei

Curtea Constituțională a confirmat imposibiliatea judecătorilor „care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Astfel, judecătorii care l-au condamnat pe Vlad Filat nu au dreptul de a rejudeca cauza.

Procuror anticorupție reținut pentru corupție pro-corupție

în timp ce primea 1500 de euro pentru a lua o decizie favorabilă pe marginea unei cauze penale care s-ar fi aflat în gestiunea sa. S-a constatat, de fapt, dosarul în privința petiționarului, vizând depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost clasat încă pe 30 septembrie.

Alege www.alegeri.md!

Toate informațiile privind alegerile din 20 octombrie pot fi accesate pe pagina alegeri.md. Prezentarea a fost făcută într-o conferință de presă la IPN de către directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă  ADEPT Igor Boțan.

Telepartizanii, roșii și de alte culori

Centrul pentru Jurnalism Independent a stabilit că din zece posturi monitorizate, NTV Moldova și Accent TV continuă să facă partizanat politic evident, promovându-i masiv pe candidații PSRM. Televiziunea Centrală de la Orhei i-a favorizat vădit pe reprezentanții Partidului Politic Șor”.

Când dreapta nu știe ce face stânga


Pentru că rezultatele probelor de laborator nu sunt prezentate la ANSA, numai în perioada 20 august – 4 octombrie 73 de loturi de pește infestat au ajuns pe piață. Guvernul așteaptă ca Procuratura, CNA, judecătorii să acționeze în interesul oamenilor, aplicând pedepse cu toată severitatea.

Și-nc-o dată, măi băieți!

Potrivit directorului executiv ADEPT, 85% din primarii în funcție candidează pentru un nou mandat: 329 de la PD, 130 de la PSRM, 114 de la blocul ACUM DA și PAS. Igor Boțan estimează că PDM, cu toate problemele pe care le are, ar putea obțină un rezultat cu mult peste așteptările sugerate de sondajele de opinie.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.