Principalul din fluxul IPN din 12 noiembrie 2019
Cabinetul Sandu, demis
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Susținătorii guvernului Sandu au scandat în fața parlamentului.
Democrația în serviciul politicii
„Ați decis să scăpați de noi când am adus bani în țară, am deschis ușa capitalelor europene pentru Moldova, am pornit schimbarea din temelie a țării. Ați decis să scăpați de noi când am oprit furturile din banul public. Dar cel mai grav, v-ați sfătuit să scăpați de noi când am început să facem viața mai bună pentru oameni - să distribuim bani din buget pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași, să mărim asistența socială, să creștem salariile oamenilor”, a spus Sandu în Parlament.
Și Thorbjorn Jagland tot așa crede, încă din 2015
Ambele părți ale coaliției majoritare, PSRM și blocul ACUM, au greșit, este părerea fostei deputate Stela Jantuan. Potrivit ei, cele două formațiuni trebuiau să acționeze de la bun început în baza declarației de stat capturat, pe care au adoptat-o în primele zile când s-a format coaliția de guvernare.
Regele a murit! Trăiască regele?
Cel mai probabil timp de o lună, cel mult până la anul nou, va fi instituit un nou Guvern, susținut de Partidul Socialiștilor și de Partidul Democrat, crede comentatorul politic Ion Tăbârță. Opinia șefului statului este că PSRM și ACUM trebuie să desemneze nou premier, identificând o candidatură bună pe care să o poată înainta în următoarele zile. Dacă deputații din Blocul ACUM nu vor accepta dialogul, Igor Dodon spune că va propune un premier din afara politicului. Iar politologul Victor Stepaniuc spune că PDM sub nicio formă nu trebuie readus la guvernare. „Acest partid trebuie să stea în opoziție, să-și spele păcatele, să răspundă pentru crimele făcute în trecut”.
Iar rodul lor îl vor culege alții
Cu două ore înainte de a fi demis, Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea unui acord cu executivul de la Kiev care va permite cetățenilor Republicii Moldova să călătorească în Ucraina cu pașaportul, dar și cu buletinul de identitate. La fel, guvernul Maia Sandu a propus spre ratificare Parlamentului trei acorduri de finanțare semnate cu Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA, care face parte din grupul Băncii Mondiale) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), menite să contribuie la modernizarea sistemului energetic din Moldova.
Amănunte pe IPN!