Despre interese de partid pe vremea ciumei coronavirusului, a doua pogorâre a procurorului în parlament și discuții despre viitorul curent

Principalul din fluxul IPN din 09 martie 2020

Mămăliga nu explodează!

În opinia politologului Dionis Cenuța, raportul Freedom House pentru 2020 constată mai degrabă stagnare, decât progrese majore în Republica Moldova și Ucraina, încă dominate de justiție politizată și influență oligarhică acută. Politologul folosește aceste argumente pentru a reitera ideea că “primăvara anti-oligarhică” a eșuat în vecinătatea estică a UE.

Coronavirusul, pe plan intern...

Paisprezece pasageri din avionul de pe cursa Milano-Chișinău din 7 martie în care s-a aflat femeia infectată cu coronavirus au indicat date eronate nu pot fi identificați. Potrivit președintelui, pentru ca persoanele să fie amendate sau să fie trase la răspundere penală vor fi făcute schimbări în legislație. Proiectul va fi examinat la ședința de miercuri, 11 martie, a Guvernului și ulterior în Parlament. În școlile din municipiul Chișinău va fi realizat triajul epidemiologic matinal, cu ajutorul asistenților medicali. La intrarea în instituția de învățământ, fiecare copil va fi examinat.

...și extern

În legătură cu coronavirusul își sistează/restrâng activitatea pe segmentul consular ambasadele Republicii Moldova în Franța și China, iar Ambasada Italiei la Chișinău va oferi informații în exclusivitate la telefon și pe site-ul instituției.

Până a interzice zborurile din Italia sau din alte țări în Republica Moldova, este examinată posibilitatea interzicerii tranzitului prin Moldova a cetățenilor altor țări unde sunt focare de COVID-19, declară Igor Dodon.

Oare?

Alexandru Slusari a anunțat că marți în procurorul general ar putea cere ridicarea imunității mai multor parlamentari.„ Calculele mele arată că minimum trei deputați, foști colegi ai Partidului Democrat, merită să le fie ridicată imunitatea”, a spus Alexandru Slusari. „S-a vorbit despre dosare penale legate de furtul miliardului, s-a vorbit despre dosarul de corupere a deputaților, mai este dosarul privind Casa Presei”.

„Cu gândul la țară și popor”


Săptămâna trecuta, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au anunțat inițierea discuțiilor referitor la crearea unei coaliții de guvernământ și deja au avut loc anumite întrevederi între părți. În cadrul dezbaterilor publice„Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, și-au spus părerea Igor Boțan, Ștefan Gligor și Victor Juc.

Dacă nu se ajunge la formarea unei coaliții dintre PSRM și PDM, țara trebuie să fie gata de alegeri anticipate, afirmă președintele Igor Dodon.

Amănunte pe IPN!
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.