Despre instituția cu 2 contabilități, reforma justiției de la cei cu cuțitul în sân și Moldova ca destinație de muncă

Principalul din fluxul IPN din 4 februarie 2020

Lupii în piele de oaie

Potrivit expertului în politici publice Ștefan Gligor, democrații niciodată nu își vor dori o reformă adevărată a justiției, având în vedere că în timpul guvernării lor statul a fost declarat capturat. „Socialiștii, trădându-și partenerii de coaliție cu care s-au obligat să dezoligarhizeze statul de oameni concreți care ocupau funcții concrete în Parlament, trădându-și susținătorii, au creat împreună cu acei oameni de care intenționau să scape statul o majoritate parlamentară și Guvernul. Credeți că democrații vor face cu adevărat o reformă a justiției ca pe urmă să răspundă conform acesteia?”, s-a întrebat Ștefan Gligor.

Dacă n-au venit sirienii, e rândul asiaticilor

Problema insuficienței forței de muncă a fost discutată la Guvern, unde s-a solicitat simplificarea procedurii de aducere a muncitorilor din afara țării. Prim-ministrul a cerut măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă. Inconveniența e că mărimea salariului minim obligatoriu pentru străin trebuie să fie egal cu salariul mediu pe economie.

Dacă nu e laie, e bălaie!

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, declară că municipalitatea lucrează în prezent asupra suplinirii parcurilor de autobuze și de troleibuze cu unități de transport noi. Iar activiștii drepturilor animalelor solicită primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, organizarea unui azil încăpător, care să găzduiască animalele fără stăpân agresive, care nu pot fi lăsate în stradă pentru că sunt considerate periculoase, dar și animalele abandonate, cele rănite, dar cu șanse de recuperare.

Vin banii! Unde-s banii?

Vicepremierul, ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța susține că Moldova a îndeplinit toate condițiile care se regăseau în angajamentele asumate pentru a primi tranșa a doua. Totodată, Sergiu Pușcuța nu a menționat când anume ar putea intra acești bani în țară. Potrivit lui, în Republica Moldova este așteptată o misiune a Uniunii Europene, care vine să discute despre ce s-a realizat și ce urmează să mai fie realizat pentru a primi asistența macrofinanciară.

Două bugete înseamnă și... două contabilități?

Î
n conturile Oficiului Național al Viei și Vinului, pe parcursul mai multor ani, s-au acumulat mijloace financiare neutilizate în sumă de 35,1 milioane de lei. O misiune de audit a identificat Fondul Viei și Vinului are aprobate două bugete anuale diferite, unul – aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul bugetar respectiv, altul – aprobat de Consiliul de coordonare. În cazul ambelor bugete auditul a constatat diminuări și majorări nemotivate atât la capitolul venituri, cât și la cel de cheltuieli.

Amănunte pe IPN!
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.