Despre hârtia de turnesol a alegerilor de la Hâncești, federalizarea ca un tic nervos și „senzația” de la Curtea de Conturi

Principalul din fluxul IPN din 24 ianuarie 2020

Serios? Dar cât de serios?

În acest an va fi suplinit serios numărul unităților de transport public în Chișinău. Potrivit primarului municipiul Chișinău, Ion Ceban, primăria se va axa pe forțele proprii și anume va asambla troleibuze și va cumpăra autobuze și troleibuze suplimentare. Vor fi mai multe mijloace de transport decât de obicei și vom acoperi necesitățile, inclusiv ale suburbiilor în acest sens”, a afirmat Ion Ceban.

PD știe că va câștiga

Mihail Druță, cel care a fost propus de către PPPDA să fie candidatul unic al forțelor proeuropene și democratice la alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală numărul 38, Hâncești, nu va participa la scrutinul din 15 martie. Într-un comunicat de presă, plasat pe Facebook, Mihai Druță a menționat că urma să participe, dacă era desemnat în calitate de candidat comun al PPPDA și PAS, dar și a cel puțin al două formațiuni unioniste. Platforma DA regretă că partidele proeuropene și naționale au preferat să-și înainteze candidații pentru aceasta circumscripție fără coordonare reciprocă, deviind în felul acesta de la principiile care au stat la baza succesului din alegerile parlamentare din 2019”, se arată în comunicat. Pavel Filip susține că Partidul Democrat cu Ion Mereuță, candidat în circumscripția 38, este singura formațiune politică care are realizări concrete în această regiune.

Federalizarea, cârpa roșie a Kremlinului la Chișinău

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, declară că federalizarea Republicii Moldova nu este un subiect discutat pe platformele de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol. „Poziția noastră în procesul de reglementare a conflictului transnistrean întotdeauna a fost principială și a fost bazată pe suveranitate și integritate teritorială... Suveranitate, integritate teritorială în frontierele recunoscute internațional, statut special pentru regiunea transnistreană. Federalizarea nu este posibilă”, a declarat oficialul UE.

Unde dai și unde crapă

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, susține că actualmente există diverse planuri, propuneri și sugestii care în loc să creeze mai multă claritate în domeniul justiției, provoacă anumită confuzie atât pentru reprezentanții României, experții internaționali, cât și cetățenii Republicii Moldova. Solicitarea Comisiei de la Veneția fără a-i aștepta opinia, dar și îndepărtarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari ridică serioase semne de întrebare.

Curtea de conturi, ca mintea moldovanului de pe urmă

Echipa de audit a Curții de Conturi a evidențiat o serie de nereguli, care au creat imposibilitatea determinării valorii, ce urmează a fi restituită statului”, menționează Curtea de Conturi referitor la contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Neregulile încep cu studiul de fezabilitate, elaborat de Agenția Proprietății Publice, și fac parte din toate etapele de implementare.

Amănunte pe IPN!

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.