Despre guvernanții încrâncenați în ușa spartă, consolidarea statalității moldovenești la Comrat și Chicu bucurat de FMI

Principalul din fluxul IPN din 02 martie 2020

Războiul de pe Nistru? Cu cine?

În data de 2 martie, Ziua Comemorării celor căzuți în conflictul armat de la Nistru, veteranii au protestat în Piața Marii Adunări Naționale, nemulțumiți de atitudinea autorităților față de ei. Aceștia cer demisia Guvernului și a președintelui Igor Dodon. Polițiștii au împiedicat accesul protestatarilor în sediu. O ușă de sticlă a fost spartă cu un buzdugan de către unul din manifestanți. Oamenii legii au iniţiat un proces penal. Și în ziua de 1 martie, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc o acțiune de protest, unde s-a cerut demisia actualului Guvern și dizolvarea Parlamentului cu ulterioara organizare a alegerilor anticipate.

Noi, copiii și nepoții noștri merităm o viață mai bună astăzi, merităm o viață mai bună și mâine”, au menționat într-un apel comun cu ocazia zilei Comemorării președintele Republicii Moldova, președintele Parlamentului și prim-ministrule. Cât despre protest, premierul a declarat: „Suntem cu toții mâhniți de acțiunea plină de istericale pe care au organizat-o unele forțe politice tăinuite, prin manipularea unui grup de protestatari și prin instigarea la ură și violență în această zi sfântă pentru țară”.

„Pentru oameni, natură și animale”: fațeta găgăuză

Curtea Constituțională a adoptat o decizie care dă „lumină verde” apariției partidelor regionale în Republica Moldova. De această posibilitate ar putea să se folosească Autonomia găgăuză, unde acest subiect este abordat de decenii. Contează interesul societății pentru activitatea în cauză, maturitatea elitelor financiare și politice locale, capacitatea lor de a face lobby intereselor comunităților locale la nivel național. La moment, nici în Gagauz-Yeri, nemaivorbind de restul Moldovei (cu excepția Chișinăului), nu există mișcări obștești în masă, care ar putea să devină partide regionale, în stare să-și exercite funcțiile mai calitativ decât formațiunile naționale, scrie Veaceslav Craciun de la Comrat.

Eroziunea solului, existenței, viitorului...

Conducătorii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale din 2014 până în prezent nu au făcut acțiuni care ar putea fi apreciate cu indicatori de performanță în contextul sporirii fertilității solului. Sunt constatări ale directorului interimar al Institutului de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „N. Dimo”, Iurie Moșoi, care atestă un regres în managementul resurselor de sol. Este greu de identificat îmbunătățiri funciare reale ce ar stopa eroziunea solurilor, ar ridica fertilitatea lor și, respectiv, ar conserva resursa de sol.

Se temea că FMI mușcă

Premierul Ion Chicu a declarat că au fost votate în lectură finală toate legile care se regăsesc în noul memorandum cu FMI. „Republica Moldova a îndeplinit așa-numitele condiții preventive, stabilite în cadrul negocierilor cu misiunea FMI, care fost în Republica Moldova acum aproape o lună. Toate condițiile sunt îndeplinite. Ați observat că nu este niciuna care ar prevedea majorări de taxe, tăieri de salarii sau alte acțiuni contrar intereselor Republicii Moldova”, a notat șeful executivului.

Amănunte pe IPN!
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.