Despre concubinajul politic care se vrea mariaj cu acte în regulă, scenarii epidemiologice de la artiști de partid și un arest preventiv

Principalul din fluxul IPN din 11 martie 2020

Acarul-răufăcător a fost identificat și „executat”

Ex-directorul relații cu clienții de la „Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Potrivit Procuraturii Generale, în anul 2013 bărbatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepționarea şi preepurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți. Ca rezultat, s-au produs daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de peste 47 de milioane de lei.

Coaliție de defecte, impertinențe și ficțiuni

Coaliția dintre Partidul Democrat din Moldova și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu va soluționa blocajul cu care se confruntă Moldova pe plan extern. Deputatul PAS Lilian Carp consideră că atât PDM, cât și PSRM au o imagine știrbită în instituțiile Uniunii Europene. Colegul său, Igor Munteanu,crede că democrații „au nevoie de o așchie din puterea legală pentru ca să înceapă revenirea la putere centimetru cu centimetru”, iar democratul Ion Leucă manifestă încredere că cele două partide vor ajunge la un compromis.

Deocamdată, evoluții contradictorii, abordări deranjante

Poliția de Frontieră va întări controlul în punctele de trecere și va identifica mecanisme de introducere imediată în carantină a persoanelor care se întorc din zone afectate de noul tip de coronavirus. Sunt examinate patru scenarii privind evoluția răspândirii coronavirusului. Din cele 30 de cazuri suspecte la prezența coronavirusului de tip nou, 28 de teste au dat rezultate negative. Până în prezent, în Republica Moldova s-au confirmat trei cazuri de coronavirus de tip nou.

Se sistează transportul aerian cu Italia. Banca Națională a Moldovei îndeamnă să fie utilizate metodele de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet, plățile securizate pentru comerțul electronic, precum și cardurile. Amenzile pentru punerea în pericol a sănătății publice vor oscila între 22-25 de mii de lei în cazul persoanelor fizice și 50-75 de mii de lei în cazul persoanelor juridice.

Moldova și Japonia, umăr la umăr

Printre diversele forme de asistență economică pe care o oferă Japonia Republicii Moldova se evidențiază susținerea agriculturii a scos în evidență. „Îmi aduce plăcere să menționez că peste 40% din tehnică agricolă modernă folosită în Moldova a fost procurată cu granturile japoneze. Doar în 2019 am oferit peste 700,000 de dolari pentru mai multe proiecte în domeniile educației și ocrotirii sănătății”, spune Ambasadorul Katayama Yoshihiro

Fraudarea sistemului bancar cere jertfe

Instanța a decis plasarea în arest preventiv pe un termen de 30 de zile a viceguvernatorului Băncii Naționale Ion Sturzu. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana.

Amănunte pe IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.