Despre cel mai fals lucru din Republica Moldova, trezirea moldovenilor la coronavirus și menținerea facturilor încinse la agent termic

Principalul din fluxul IPN din 10 martie 2020

COVID-19, tot mai prezent în actualitatea curentă

De pe 11 martie se închid școlile și grădinițele. Orice tip de manifestare în masă este interzisă, fie că este vorba despre evenimente sociale, culturale sau sportive, a decis Punctului Focal Național. În consecință, partidul politic Șor a suspendat acțiunea de protest începută la Curtea de Apel Chișinău. România a renunțat la cursele auto spre și din Italia.

Începând cu 11 martie și până la sfârșitul lunii, operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea moldovenească, din Italia, Iran, China și Coreea de Sud. Consiliul de Presă a atenționat că jurnaliștii au obligația de a nu divulga numele persoanelor aflate în situații cu conotație negativă. Analiști, activiști, experți și deputați partidelor de opoziție consideră că oficialii de rang înalt încearcă să-și facă capital politic în baza situației din țară.

ONG-urile și interesul public

„Primul pas pe care trebuie să-l facă Republica Moldova ține de construcția unei societăți civile puternice, să acordați suport pentru ONG-uri. În Lituania organizațiile non-guvernamentale sunt cele care luptă împotriva propagandei. ONG-urile monitorizează propaganda, este rolul societății civile”, a declarat ambasadorul Lituaniei la Chișinău Kestutis Kudzmanas.

Facturile la căldură, pe placul ANRE

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat reducerea cu 27%, până la 116 bani/kWh (fără TVA), a prețului pentru energia elecrică produsă de către „Termoelectrica” SA. În același timp, regulatorul a menținut tariful de 1122 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică livrată consumatorilor.

Adevărata față a măștii politice

„Nu există nimic mai fals în Republica Moldova și în societatea noastră decât prezentările oficiale de fațadă ale partidelor politice, în special ale celor două partide – PDM și PSRM. Nu există diferențe ideologice între oameni care au fost la guvernare în ultimele două decenii – felul lor de a fi, felul lor de a gândi, de a reacționa și a de a-și apăra și proteja interesul personal, financiar, criminal, ilegal, este unul evident”, susține expertul Ștefan Gligor pe marginea negocierilor de aliere între PSRM și PD.

O nouă ieftinire а carburanților

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 17,42 și 17,55 lei, comparativ cu aproape 18,42-18,55 lei, acum o zi. Un litru de motorină costă între 15,32 și 15,50, în comparație cu 16,22 lei și 16,40 lei. Gazul lichefiat costă între 10,15 și 10,25 lei, comparativ cu 10,45 și 10,55 lei.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.