„Pentru noi este importat că manualele de istorie revizuite, în care este proslăvit imperialismul rusesc, deopotrivă, țarist și sovietic, cu trăsături antisemite, dar și cel putinist expansionist au ajuns în școlile din Transnistria. Respectiv, în timp ce pe malul drept al Nistrului cetățenii speră că Republica Moldova ar putea fi reîntregită, în stânga Nistrului generațiile tinere sunt instruite să aștepte o eventuală refacere a imperiului rusesc – „singurul imperiu eliberator, spre deosebire de toate celelalte cotropitoare”...”
---
Antisemitism ordinar
La 13 ianuarie s-au împlinit 76 de ani de la uciderea planificată de către agenții Ministerului Securității de Stat URSS (denumirea KGB-ul până în martie 1954) a artistului poporului, actorului, regizorului, directorului artistic al Teatrului Evreiesc de Stat din Moscova, și președintelui Comitetului Antifascist Evreiesc (CAE), Solomon Mihoels. Crima a fost sancționată de însuși liderul sovietic, Iosif Stalin. Săvârșirea crimei, pentru a nu stârni suspiciuni, a avut loc la vila șefului securității Republicii Sovietice Socialiste Belarus (RSSB), unde fusese invitat Mihoels și un coleg de-al acestuia, care întreținea relații cu serviciile secrete sovietice. Acesta din urmă a fost lichidat împreună cu Mihoels pentru a evita posibile scurgeri de informații despre planificarea operațiunii speciale. Cadavrele celor doi, zdrobite sub roțile unui camion, au fost aruncate la o margine a orașului Minsk, înscenându-se astfel un accident rutier, în urmă căruia, chipurile, două persoane în stare de ebrietate ar fi fost călcate de un camion. Detalii despre planificarea uciderii persoanelor incomode pentru regimul sovietic, inclusiv a lui Solomon Mihoels, pot fi găsite în cartea de memorii – Spionajul și Kremlinul. Amintirile unui martor periculos, a diversionistului sovietic, Pavel Sudoplatov, care a coordonat, la ordinul lui Stalin, uciderea lui Lev Troțki, în august 1940.
Uciderea lui Solomon Mihoels a avut loc după ce acesta devenise foarte popular în URSS, având îndrăzneala să-i reamintească periodic lui Stalin despre promisiunea constituirii unei republici sovietice pentru cetățenii de origine etnică evreiască. Tiranul sovietic făcuse o astfel de promisiune după invazia nazistă asupra URSS, când avea nevoie de suportul comunităților evreiești, foarte influente, în diferite state, mai ales din SUA, pentru a acorda ajutor militar, tehnic și de altă natură URSS. În acest scop, în august 1941, a fost convocat un for al reprezentanților poporului evreu, la care au participat un șir de persoane foarte influente în domeniile culturii și științei, printre care și Solomon Mihoels. Forul a adresat un apel fraților evrei din întreaga lume să vină în ajutorul URSS, având o mare rezonanță în țările occidentale, în special în SUA, unde a fost creat Consiliul Evreiesc pentru suportul Rusiei, condus de însuși laureatul premiului Nobel, Albert Einstein.
În consecință, în URSS Comitetul Antifascist Evreiesc a fost creat la 7 aprilie 1942, fiind supravegheat de NKVD, ca orice altă organizație publică. Controlul asupra activității CAE devenise o problemă în competiția diferitelor structuri sovietice cum ar fi, de exemplu, departamentul internațional (Sovinformbiuro) al Comitetului Central al Partidului Comunist și alte structuri interesate de colectarea informațiilor din diverse surse. Oricum, activitatea CAE a fost un adevărat succes, reușind să colecteze sume imense de bani în suportul URSS, dar mai ales să convingă guvernele statelor democratice să susțină URSS. Astfel, în 1943, la invitația semnată de Albert Einstein, Mihoels efectuase o călătorie triumfală în Marea Britanie, Canada, SUA și Mexic, unde au fost înființate comitete pentru ajutorarea URSS. Iar după discursul lui Mihoels la un uriaș miting din New York, primarul megalopolisului îi ceruse președintelui SUA să grăbească deschiderea celui de al doilea front în Europa. De aceea, imediat după terminarea războiului, prestigiul CAE s-a dovedit a fi o mare problemă pentru autoritățile sovietice și personal pentru Iosif Stalin, care trebuia să-și onoreze promisiunile.
Demararea războiului rece, în 1946, a transformat CAE într-o structură extrem de incomodă care, datorită prestigiului internațional, nu putea, pur și simplu, fi transformat într-o organizație obedientă, dar nici nu putea fi lichidată după ce devenise inutilă și chiar periculoasă pentru sistemul sovietic. În astfel de circumstanțele, conducerea de vârf a URSS a decis, inițial, decapitarea CAE, prin uciderea președintelui acestuia, Solomon Mihoels, apoi lansarea unei campanii de denigrare la adresa organizației, acuzând-o de spionaj în favoarea statelor străine, și, finalmente, acuzarea membrilor conducerii CAE de legături cu organizațiile naționaliste evreiești din America, fapt pentru care, în 1949, conducerea organizației a fost arestată in corpore. Sfârșitul tragic al CAE a avut loc în 1952, când toți membrii conducerii – 15 persoane marcante în domeniul științei și culturii, au fost condamnate și executate, cu excepția Linei Stern, prima femeie membru titular al Academiei de Științe din URSS.
Mostre de antisemitism ridicat în rang de ideologie statală
Cazul CAE nu a fost o singură manifestare de antisemitism, care demult devenise un fenomen sistemic în URSS. Dovadă în acest sens servește o vastă cercetare științifică colectivă, materializată în lucrarea Antisemitismul de stat în URSS: 1938 - 1953. Este de remarcat că printre autorii acestui studiu, publicat în 2005, se numără, de exemplu, academicienii Evgheni Primakov și Alexandr Ciubariean, care se bucură de mare popularitate printre naționaliștii ruși. În baza unor documente oficiale, din arhivele sovietice, au fost identificate un șir de acuzații, transformate treptat în clișee ideologice pentru utilizarea lor în scopuri propagandistice împotriva etnicilor evrei. Cercetarea în cauză menționează următoarele procedee concrete, bine documentate, de atribuire a unor caracteristici negative evreilor și acuzarea acestora de:
- Eliminare a reprezentanților altor naționalități, în primul rând a rușilor, din anumite sfere de activitate: vine deja timpul când un profesor rus poate fi expus doar pentru vizionare publică, iar conducătorii ruși în instituțiile din domeniul sănătății mai pot fi găsiți la muzeu. Posturile în domeniul farmaceutic sunt 100% în mâinile evreilor;
- exagerare a rolului evreilor în viața și activitățile URSS, în Marele Război Patriotic: În multe materiale pregătite sau trimise în străinătate, rolul evreilor în Războiul Patriotic, în industrie, știință și cultură este subliniat în mod deosebit și într-un număr de cazuri se creează impresia că URSS le datorează victoria în principal evreilor;
- subminare a idealului sovietic: evreii influențează psihologia poporului sovietic, abătându-l de la idealul comunist. Ei introduc în toate domeniile vieții noastre spiritul de mercantilism, al câștigului personal, al lipsei de principialitate, al ipocriziei etc.
Antisemitismul de stat sovietic nu a apărut pe loc gol, el este o prelungire a antisemitismului rusesc de sorginte imperialistă. În acest sens, este suficient să ne amintim de soarta evreilor din imperiul țarist – închisoarea popoarelor: discriminarea lor prin intermediul așa-zisei zone de stabilire cu traiul (черта оседлости); seriile de pogromuri împotriva comunităților evreiești, inspirate de așa-zisese sutele negre, cazul anarhistului comunist Dmitri Bogrov – asasinul premierului Piotr Stolîpin, care a fost utilizat pentru declanșarea unei adevărate isterii antisemite, de parcă istoria Rusiei n-ar fi cunoscut fenomenul terorismului practicat de Voința Poporului (Народная Воля) etc.
Justificarea imperialismului rusesc și revizuirea istoriei
Cele menționate mai sus sunt importante pentru a scoate în evidență un fenomen extrem de curios. Vorba e că unul dintre autorii studiului Antisemitismul de stat în URSS: 1938 – 1953, Alexandr Ciubariean este actualmente un mare susținător al lui Vladimir Putin și al politicilor de revizuire a istoriei, inspirate de acesta. În calitate de președinte al Universității Academice de Stat pentru Științe Umaniste din Rusia, Ciubariean este și unul dintre autorii manualelor de istorie revizuite, pentru clasele a V – XI-a, în care este răstălmăcit conceptul de „imperiu”. Subiectul este foarte important în lumina agresiunii de cotropire rusească împotriva Ucrainei.
Așadar, actualmente, elevii din Rusia sunt învățați că toate imperiile care au existat vreodată au avut roluri negative, de exploatare și suprimare a altor popoare, cu excepția imperiului rus. Potrivit manualului redactat de Ciubariean, asta fiindcă „toate imperiile din lume erau teritorii de peste mări. Iar în cazul imperiului rus exista un spațiu comun. Prin urmare, atunci când țările CSI moderne făceau parte din Rusia, ele erau incluse în mod obiectiv în acest spațiu economic comun și au devenit una cu Rusia.” Se vede că academicianul Ciubariean a uitat că imperiul țarist a fost închisoare a popoarelor, dar și mai curios este că a uitat ce li s-a întâmplat, de exemplu, liderilor CAE, despre care a scris o cercetare, care au avut nefericirea să-i amintească lui Stalin despre promisiunile făcute privind crearea unei republici evreiești în URSS. De fapt, încă în 1934, în Extremul Orient, fusese creată o regiune, chipurile, evreiască, în care actualmente evreii reprezintă mai puțin de 1% din locuitori.
Pentru noi este importat că manualele de istorie revizuite, în care este proslăvit imperialismul rusesc, deopotrivă, țarist și sovietic, cu trăsături antisemite, dar și cel putinist expansionist, au ajuns în școlile din Transnistria. Respectiv, în timp ce pe malul drept al Nistrului cetățenii speră că Republica Moldova ar putea fi reîntregită, în stânga Nistrului generațiile tinere sunt instruite să aștepte o eventuală refacere a imperiului rusesc – „singurul imperiu eliberator, spre deosebire de toate celelalte cotropitoare”.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed