Despre aluat ca atribut de carieră politică, alianțe și pruna de pe alegeri

Principalul din fluxul IPN din 22 octombrie 2019

Majoritatea, ca linie de plutire

Partidul Socialiștilor vrea să formeze , unde este posibil, majorități în consiliile raionale și locale. Totodată, deputatul PAS a dat de înțeles că preferă să se constituie coaliții cu reprezentanții partidelor care au câte un consilier-doi decât să facă majorități cu consilierii din partea Partidului Democrat. S-au creat deja majorități la Dondușeni, unde PSRM a obținut peste 53% din voturi în Consiliu, în municipiul Bălți unde peste 52% din voturi în Consiliu au fost obținute de Partidul Politic Partidul Nostru, la Ocnița – peste 52% de către PSRM și la Orhei – peste 52% de către Partidul Șor.

Mărarul de s-ar ține-n preț

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 36,2 milioane de dolari (-16,3%). Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 21,9 milioane de dolari (-10,6%).

Leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,1% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7586 USD/MDL comparativ cu 17,7395 USD/MDL în luna august 2019. Potrivit valorilor de la finele lunii, leul s-a apreciat cu 0,6% în raport cu dolarul SUA.

În straistă pun, dar minte nu dau

Acordarea primei tranșe de asistență macro-financiară reprezintă o recunoaștere puternică a încrederii UE în guvernarea de la Chișinău. Instituțiile europene au scos în prim plan îndeplinirea precondițiilor politice și, printre altele, s-au referit la condițiile sectoriale, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Amalgam de iubire și ură

Pentru prima dată în istoria alegerilor locale din municipiul Chișinău, ambii candidați care au acces în turul doi al alegerilor locale reprezintă puterea. Din acest considerent, responsabilitatea lor este mult mai mare. Potrivit lui Igor Volnițchi, de prestația candidaților în turul doi la Primăria capitalei depinde, în mare parte, stabilitatea coaliției de guvernare.

Surpriza Chirtoacă, vișinica de pe alegeri

Editorialistul Nicolae Negru este de părere că, la modul general, Partidul Socialiștilor se consideră ca principalul învingător, pe listele de partid, urmat de blocul ACUM, care s-a clasat pe locul doi. Potrivit lui, o surpriză este rezultatul obținut de Partidul Democrat, căruia i se prezicea o cădere bruscă. Rezultatul lui Dorin Chirtoacă de peste 10% din sufragii este, la fel, o surpriză a acestui scrutin.

Mâneca răsuflecată, Aluatu-așteaptă

Liderul Asociației „Unirea – ODIP”, Vlad Bilețchi, a fost ales consilier independent în satul Aluatu, raionul Taraclia. Candidatul a acumulat mai multe voturi decât PSRM, Blocul ACUM, PDM și Partidul Politic „Șor” ca „să ajute oamenii și pentru a putea continua, cu și mai multe posibilități, inclusiv legale, să-i reprezinte în mai multe instituții din țară, dar și internaționale”.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.