- IPN: Stimată Desiree Jongsma, am vrea să discutăm astăzi cu Dumneavoastră, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, o temă care preocupă foarte mult oamenii de la noi și nu numai: COVID-19. Și știm că UNICEF tocmai a adus în Moldova peste 700 kg de echipamente de protecție, foarte necesar pentru lucrătorii în domeniul sănătății din prima linie. Care au fost provocările cu care UNICEF s-a confruntat la procurarea acestui lot pentru Moldova?
Desiree Jongsma: În primul rând, aș dori să spun că Fondul Națiunilor Unite pentru Copil (UNICEF) are o istorie lungă de activitate în situații de urgență și crize umanitare. La debutul unei situații de urgență - indiferent dacă este vorba despre un conflict armat sau o calamitate naturală, UNICEF este capabil să se mobilizeze rapid și să livreze produse de primă necesitate prin unul dintre centrele sale de aprovizionare din întreaga lume. Centrul global de aprovizionare UNICEF din Copenhaga găzduiește un depozit cu o suprafață de 2 hectare, care este și cel mai mare depozit umanitar din lume.
Cu toate acestea, pandemia de coronavirus este o urgență globală în domeniul sănătății publice. Viteza și amploarea cu care se răspândește focarul în întreaga lume au adus provocări unice și operațiunilor de aprovizionare la nivel mondial ale UNICEF.
- IPN: Probabil, este vorba de lipsa echipamentului de protecție pentru lucrătorii medicali din prima linie în multe țări lovite de COVID-19...
Desiree Jongsma: Așa este. Conform informațiilor Centrului nostru pentru aprovizionare, în special măștile, și cele chirurgicale, și cele cu filtru de tip N95, au cunoscut cele mai mari solicitări din cauza COVID-19. Cererea pentru unele produse a crescut de 1000 – 2000 de ori. De exemplu, cererea medie anuală pentru toate tipurile de măști de protecție livrate prin UNICEF nu a depășit niciodată 25.000 de unități. Acum însă cererea pentru măști, atât chirurgicale, cât și de tip N95, depășește 55 de milioane.
În prezent, UNICEF lucrează cu aproximativ 1.000 de furnizori și lideri din întreaga lume, pentru a sprijini găsirea unei soluții pentru acest deficit. În ciuda condițiilor extreme pe piață, inclusiv a achizițiilor agresive și a restricțiilor de export emergente, UNICEF a reușit să asigure disponibilitatea produselor cheie de la furnizori pentru următoarele luni. Deși Europa este una dintre regiunile cele mai afectate de COVID-19, centrul de aprovizionare UNICEF din Copenhaga rămâne pe deplin operațională, iar depozitul său funcționează în mai multe ture 7 zile pe săptămână.
- IPN: Livrarea acestor produse către țările afectate trebuie să reprezinte o provocare suplimentară, deoarece, până în prezent, peste 210 țări și teritorii din întreaga lume au raportat un total de peste 2,5 milioane de cazuri confirmate de COVID-19?
Desiree Jongsma: Cu siguranță. Restricțiile la transportul internațional au un impact fără precedent asupra operațiunilor de aprovizionări la nivel mondial – este vorba de întârzieri și costuri mai mari asociate transportării unor produse care pot salva vieți.
Colegii noștri de la Centrul de aprovizionare UNICEF au revizuit capacitatea și acoperirea globală a aeronavelor, transportatorilor și organizațiilor partenere pentru a acorda prioritate transporturilor de produse și echipamente cheie. De asemenea, au fost descentralizate unele stocuri critice, fiind mutate unele produse esențiale de la Copenhaga către depozitele din Shanghai, Dubai, Panama și Accra.
- IPN: În afară de echipamentele individuale de protecție, angajații din prima linie au nevoie de produse precum detergenți și dezinfectanți pentru mâini. Oferă UNICEF acest tip de aprovizionare prin centrele sale globale și regionale?
Desiree Jongsma: Depozitul nostru global din Copenhaga, dar și cele regionale, nu stochează orice. De exemplu, nu se stochează produsele alimentare. În ciuda capacității mari, doar 5% din ceea ce oferă UNICEF pe întreg globul este livrat de la Centrul de aprovizionare din Copenhaga și depozitele sale. Majoritatea livrărilor sunt făcute direct de la furnizori în țara de destinație, iar unele articole sunt achiziționate local.
Există anumite limite pentru livrările de produse precum cele folosite pentru igienizare pe calea aerului, și asta suplimentar la restricțiile impuse transportului internațional din cauza pandemiei COVID-19. Deoarece dezinfectanții pentru mâini, de exemplu, trebuie să conțină cel puțin 60% alcool, acesta este clasificat ca marfă periculoasă.
Din fericire, în lunile următoare UNICEF va putea achiziționa și distribui local detergenți, dezinfectanți și pachete igienice, inclusiv pentru instituțiile medicale, datorită unei intervenții mai complexe de răspuns la pandemia COVID-19, de 1,2 milioane dolari, finanțate de USAID.
- IPN: Mulți părinți și familii încearcă să se adapteze la noua realitate care cuprinde munca de acasă și școlarizarea la distanță a copiilor. Cum îi sprijină UNICEF?
Desiree Jongsma: Este o întrebare foarte relevantă. Fiecare criză are atât faze acute, cât și cronice, precum și probleme conexe care trebuie rezolvate, uneori simultan. În Moldova, de exemplu, pe lângă satisfacerea nevoilor imediate de prevenire a COVID-19, UNICEF analizează implicațiile extinse ale focarului, în special pentru copii și femei.
Aproximativ o jumătate de milion de copii din Moldova sunt izolați acasă, împreună cu familiile lor. Studenții, părinții și profesorii au trebuit să se adapteze destul de rapid la noua realitate a învățământului la distanță și, în acest sens, în calitate de președinte al Grupului de lucru ONU pentru educație, sprijinim Ministerul Educației în eforturile sale de a asigura continuitatea învățării. Deoarece există încă mulți profesori și studenți lipsiți de dispozitivele și conexiunile necesare, susținem mobilizarea resurselor aferente, inclusiv din Parteneriatul global pentru educație. Împărtășim experiența altor țări și resursele gratuite pentru învățarea online pentru studenți și părinți. În plus, nevoile preșcolarilor sunt, de asemenea, importante și, împreună cu Ministerul Educației, sprijinim diverse inițiative de parentalitate pozitivă, inclusiv formarea online pentru educatorii implicați. Suntem conștienți și de faptul că există copii și adolescenți în școlile internat și cele speciale și ei au nevoie de produse de igienă pe care suntem gata să le oferim cu sprijin din partea USAID.
Mai mult, există din nefericire și situații când unii copii sunt martori la violență și abuzuri în propriile case, în timp ce alții, în special adolescenți și tineri, luptă cu singurătatea, anxietatea și alte probleme legate de sănătatea mintală. Unii copii mici pot fi afectați de perturbarea calendarului imunizărilor de rutină. Și să nu uităm că femeile nasc și în timpul pandemiei, iar sănătatea mamelor și a nou-născuților trebuie protejată.
Prin urmare, ne concentrăm deja și pe furnizarea în condiții de siguranță, pe termen lung, a serviciilor esențiale de sănătate și sociale, educație, servicii de protecție a copilului, precum și sprijin psihosocial și de prevenire a stigmatizării copiilor și familiilor afectate.
Ca parte a abordării comune a ONU COVID-19, UNICEF este gata să lucreze împreună cu comunitatea donatorilor și cu partenerii săi pentru a contribui la asigurarea unui răspuns adecvat la COVID-19 din Moldova, atât în ceea ce privește efectele primare, cât și cele secundare.
Consemnare: Valeriu Vasilică, IPN
Valeriu Vasilică
Vezi și:
- Participarea transnistrenilor în alegeri: între beneficiu și pericol. Analiză de Valeriu Vasilică
- Cârdășia Moscovei și a Tiraspolului va continua „până la sfârșit”. Analiză de Valeriu Vasilică
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Yoshihiro Katayama: Programele japoneze de asistență s-au extins în toate domeniile vieții societății moldovenești. Interviu IPN
- Beneficiile și riscurile reluării exporturilor de fructe în Rusia. Analiză de Valeriu Vasilică
- Opriți războiul!… și filmele despre război. Consemnări de Valeriu Vasilică
- Benedetto Della Vedova: Pornim de la relațiile excelente pentru a crea spații noi pentru apropiere
- După Rusia, și o parte din Moldova bate în SUA sau Patria se vinde doar ieftin! Analiză de Valeriu Vasilică
- Hârtia de turnesol a dosarului deputaților transfugi. Analiză de Valeriu Vasilică
- Asociația, venită de pe Lună, a Judecătorilor din Republica Moldova. Analiză de Valeriu Vasilică
- Virusul sau Cel de-al Doilea Om este ucigaș? Analiză de Valeriu Vasilică
- Valeria Biagiotti: Vă invit să deveniți agenţii schimbării, fiecare să înceapă de la sine
- Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN
- Ruth Huber: Noua Strategie de cooperare internațională a Elveției confirmă că Moldova rămâne o țară prioritară. Interviu IPN
- „Guvernarea”- Opoziția, scor 1:1. Prelungiri sau lovituri de departajare? Analiza IPN
- Mihai Murguleț: Reformarea justiției depinde de voința politică. Interviu IPN
- Mihail Cotorobai: „Coronavirusul nu poate să anuleze drepturile omului”. Interviu IPN
- Peter Michalko: „Cuvântul-cheie în noile politici ale UE este „împreună”. Interviu IPN
- Premierului Ion Chicu îi cedează nervii?
- Fisura salvatoare a PDM. Analiză IPN
- Ion Chicu: Avem o societate care s-a dezamăgit în instituțiile și viitorul acestui stat
- Pavel Filip: Republica Moldova este totuși pe un drum de evoluție
- Maia Sandu: O viață mai bună înseamnă libertate și regim care respectă drepturile omului
- Andrei Năstase: PPPDA a militat și a insistat pe unitatea forțelor proeuropene
- Daniel Ioniță: Acolo unde sunt mai mulți români, există și o mică Românie... Interviu IPN
- Ion Manole: Vom insista ca dialogul politic să conțină garanții reale pentru respectarea drepturilor omului în Transnistria
- Valeria Biagiotti: Există lucruri care fac relațiile moldo-italiene mai speciale... Interviu IPN
- Inițiativa sau Moțiunea? Motivele și efectele lor. Analiză IPN
- PSRM-ACUM: Condamnați la colaborare și la distrugere... Analiză IPN
- Angela Ganninger: Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine... Interviu IPN
- Nicu Popescu: Cu partenerii de dezvoltare avem un „târg” decalat în timp. Interviu IPN
- Felicitări pentru „holding”. Întrebări pentru Maia Sandu. Analiza IPN
- Ce au spus si ce au vrut să spună deputații în ultima sesiune? Analiză IPN
- De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni? Analiză IPN
- De cine se teme Ilan Șor? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Ceea ce ne leagă vine din dorința comună de a fi liberi. Interviu IPN
- Coaliția de guvernare: comunicare deficitară, fumigene și opacitate. Analiză IPN
- Nu se va ajunge la anticipate, deși este una din soluții, sugerate de electorat. Analiză IPN
- Kalman Mizsei: Linia de demarcare între putere și opoziție se trage pe interpretarea calității democrației
- Zdeněk Krejčí : Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază. Interviu IPN
- O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu? Analiză IPN
- Vadim Bacinschi: „Suntem o seminție bântuită de atâtea controverse, himere și erori...”. Interviu IPN
- Repoziționarea PDM – corectă, forțată și nesinceră. Analiză IPN
- Integrarea europeană și consensul în Constituție, analiză IPN
- Daniel Ioniță: Susținerea Republicii Moldova este un obiectiv împărtășit la nivelul întregii societăți românești. Interviu IPN
- Moldova, țară căreia nu i se întinde mâna? Analiză IPN
- Reforma nu are susținere, Revoluția se amână. Analiză IPN
- Apoi a venit pădurarul și i-a alungat pe toți sau De ce nu a mers? Analiză IPN
- Opoziția a mușcat nada. Cine a pus-o? Cine se va prinde? Analiză IPN
- Sabine Krause: Un manual ce-i ajută pe germani să înțeleagă mai bine Moldova, pe care o îndrăgește oricine vine aici. Interviu IPN
- Valeria Biagiotti: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană. Interviu IPN
- Andrian Candu, recidivă simptomatică? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Visul meu este să creăm o legătură puternică între oamenii de aici și din Polonia. Interviu IPN
- De la Unire a lipsit „producătorul”, dar a fost prezent „produsul” său. Notițe subiective
- Guvernarea se repetă și opoziția întârzie. Analiză IPN
- „Curățare de grajduri” și de speranțe la Chișinău. Analiză IPN
- Peter Michalko: În 2017 au apărut elemente noi în relația UE-RM. Interviu IPN
- Parlamentarele 2018, balaur cu trei capete condamnate să se înghită reciproc. Analiză IPN
- Ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă? Analiză IPN
- Pentru ce a putut merge Plahotniuc la Erdogan? Analiză IPN
- Sistemul mixt: Înger sau Demon pogorât peste Moldova? Analiză IPN
- Planurile B ale schimbării sistemului electoral. Analiză IPN
- Merab Antadze: Calea europeană de dezvoltare este cea mai corectă pentru Moldova și Georgia, interviu IPN
- Deficit de comunicare şi de consens în „uninominalul-mixt”. Analiză IPN
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN, episodul 2
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute, analiză IPN. Reluare din 15 aprilie 2009
- Principala problema a iniţiativei uninominale este iniţiatorul. Analiză IPN
- Deteriorare previzibilă şi inevitabilă a relaţiilor moldo-ruse? Analiză IPN
- Sensul politic şi sensul uman al împăcării. Analiză IPN
- De ce a fost imposibilă o dezbatere publică necesară? Analiză IPN
- Alexandru Tănase: Există deosebiri esenţiale între hotărârile CCM şi atitudinile politice, interviu IPN
- „FACEM!” Interviu IPN cu Valeriu Turea, şeful BRD
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Secretarii generali ai… Republicii Moldova sau Dedublarea programată
- Ultima alianţă pro-europeană a Moldovei
- Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid
- Marian Lupu: PDM a devenit asociat în Partidul Socialist European. Vom folosi noul statut în interesul ţării
- Însemnele naţionale ale alegerilor locale
- De ce vin liderii europeni în Moldova?
- Raportul Kroll: întârziere fatală
- Securitatea informaţională: între stângăcie politică şi interes special
- Două în unu, cu impact european
- Edgars Rinkevics: Asocierea nu este ultima etapă în relaţiile UE-Moldova, interviu IPN
- Dosarul transnistrean: Al treilea deja-vu în circumstanţe mai bune ca înainte
- Agenţiile de presă din Moldova: între adaptare continuă şi dispariţie
- Şah pentru guvernarea pro-europeană: motive, pericole, soluţii
- Iurie Leancă – simbol şi prim-ministru?
- Sincronizări, repoziţionări şi regrupări în formatul „5 + 2”. Analiză Info-Prim Neo
- Vandalismul din aprilie 2009 prin prisma florilor de romaniţă. Analiză Info-Prim Neo
- „Milă mi-i de Gumeniţă, da' de mine şi mai tare...”. Analiză Info-Prim Neo
- Noul Cod al vizelor aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize în UE, dar în special ţărilor vecine precum Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Dirk Lorenz, Ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
- Declaraţiile contradictorii din cadrul AIE diminuează eforturile guvernării moldoveneşti de a soluţiona conflictul transnistrean. Interviu Info-Prim Neo cu Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- Cetăţenii Republicii Moldova vor fi acceptaţi în Europa doar atunci când se vor simţi confortabil în limba oficială a ţării lor. Interviu Info-Prim Neo cu Alexei Axan, profesor la Casa Limbii Române
- „Muruianu” a aruncat mănuşa. Cine o ridică? Analiză Info-Prim Neo
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute. Analiză Info-Prim Neo
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III