Deși mai puțini la număr, unii comercianți continuă să vândă plăcinte „cu brânză” fără brânză

Aproximativ 35% dintre operatorii verificați de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor utilizează în calitate de umplutură în plăcinte compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei proaspete de vaci. În luna februarie curent, 80% din unitățile de producere a plăcintelor din țară făceau acest lucru, transmite IPN.

Potrivit ANSA, în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.

În perioada ultimelor controale ale inspectorilor s-au identificat mai multe încălcări. Este vorba despre plăcintele comercializate direct consumatorilor finali. Acestea nu conțin mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș sau orice altă formă disponibilă consumatorilor. Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.

În context, au fost întocmite 25 de procese-verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 de mii de lei.

ANSA atenționează că este interzisă utilizarea denumirii plăcintă cu „brânză” sau plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale. Totodată, operatorii au obligația de a indica un ingredient compus în lista ingredientelor sub denumirea sa, fiind urmat imediat de enumerarea propriilor ingrediente. Produsele alimentare prezentate în formă nepreambalată spre vânzare, trebuie să includă informația privind toate ingredientele utilizate și să fie vizibile utilizatorilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.