Anunțarea publică de către partide a candidaților lor la funcțiile de primari este contrară calendarului electoral. Potrivit Asociației Promo-LEX, care a lansat o misiune de observare a alegerilor, desemnarea înainte de termen poate afecta principiul egalității șanselor concurenților electorali, precum și contribuie într-o anumită măsură la eludarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale, transmite IPN.
Promo-LEX a constatat, în primul raport de monitorizare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie, că doar pentru Primăria municipiului Chișinău sunt cel puțin 13 partide politice care au declarat public cine sunt reprezentanții care vor fi înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar. Concomitent, doi lideri de partid au anunțat că intenționează să candideze la funcția de primar al municipiului Chișinău: Ion Ceban (MAN) și Vasile Costiuc (PPDA). În cazul funcției de primar al municipiului Bălți, a fost constatată intenția lui Nicolae Grigorișin (PS) de a candida.
Promo-LEX a constatat și câteva cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative prin efectuarea cheltuielilor din bugetul public în scopul obținerii capitalului politic. Observatorii au constatat că au fost elaborate neplanificat materiale informative cu tentă vădit electorală și care pot fi tratate drept rapoarte de activitate ale APL, ceea ce contravine Legii cu privire la publicitate, care prevede că mesajele de interes public nu pot conține informații privind realizările manageriale și/sau obiectivele realizate de entități din sectorul public.
O altă situație apreciată de Promo-LEX drept utilizare a resurselor administrative ține de PSRM, în cazul căruia a fost observată distribuirea ziarelor de promovare a candidatului la funcția de primar al municipiului Chișinău, Adrian Albu. În conținutul ziarului, PSRM și-a asumat meritele pentru numeroase activități implementate la nivelul Consiliului municipal Chișinău pe bani publici.
La alegerile locale generale din acest an, vor fi aleși 898 de primari și peste 11 mii de consilieri locali, precum și 1086 de consilieri raionali sau municipali. Promo Lex va avea implicate în misiunea de observare echipa centrală de circa 20 de persoane, 40 de observatorii pe termen lung care vor fi detașați în teritoriu timp de trei luni. În ziua alegerilor 100% din secțiile de votare din Chișinău și Bălți vor fi acoperite de observatorii Promo-LEX, la fel ca și alte 200 de secții de votare din țară unde vor fi observatori statici. 140 de observatori vor merge în 70 de echipe mobile în alte secții de votare decât cele unde sunt observatori statici.