Deputatul Litvinenco a sesizat Curtea Constituțională

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a sesizat Curtea Constituțională referitor la o prevedere din Legea cu privire la Curtea Constituțională, care vizează mandatul judecătorului constituțional. „Conform informațiilor din presă, Autoritatea Națională de Integritate înțelege această prevedere prin faptul că poate analiza sau controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale – hotărâri, decizii, avize”, precizează parlamentarul. În opinia sa, acest fapt reprezintă un atentat la independența Curții Constituționale și a judecătorilor ei, transmite IPN.

Sesizarea la Curte ar veni în contextul în care ANI a inițiat un control în privința președintei CC, Domnica Manole.

„Actele jurisdicționale ale Curții, potrivit Constituției, sunt definitive și nu pot fi atacate. A admite că ANI poate verifica dacă aceste acte jurisdicționale au fost sau nu adoptate cu încălcarea regimului juridic a conflictului de interese înseamnă de facto să-i acorzi ANI dreptul de a pune la îndoială caracterul definitiv și neatacabil a actelor Curții Constituționale. Fapt care contravine flagrant prevederilor Constituției”, menționează Sergiu Litvinenco.

Referitor la declarațiile despre controlul inițiat de ANI în privința Domnicăi Manole, ANI a menționat că așteaptă decizia inspectorului de integritate. „El este independent în luarea deciziilor sale. Faptul că s-a inițiat procedura de control nu denotă și prezența unei încălcări. Poate fi emis și un act privind încetarea procedurii de control în lipsa încălcării. Să îl lăsăm pe inspector să își ducă misiunea sa până la capăt și ulterior decizia sa va fi publica. De aceea, alte declarații publice nu le comentăm, așa cum nu intervenim nici în acțiunile inspectorilor de integritate”, mai precizează instituția.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.