Deputaţii moldoveni pledează pentru un sistem parlamentar care să le permită să aibă interese de afaceri
Deputaţii moldoveni optează pentru un cadru care le-ar permite să aibă interese de afaceri extraparlamentare, însă cu condiţia existenţei unor reguli bine definite pentru a evita potenţialele conflicte de interese. Potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Internaţională Business şi Parlament Moldova (IABP Moldova), de această opinie sunt 70% de deputaţi participanţi la sondaj.
Potrivit rezultatelor studiului, făcute publice marţi, 27 martie, 65% din deputaţii respondenţi găsesc puţin atractivă ideea existenţei unui sistem parlamentar în care să nu poată avea interese de afaceri.
Programele de informare publică şi educare civică, în procesul de consolidare a credibilităţii Parlamentului, sunt considerate foarte importante sau importante de peste 2/3 din deputaţi. De asemenea, parlamentarii consideră importante în acest sens transparenţa sporită a proceselor parlamentare, precum şi participarea activă la acestea a publicului şi grupurilor de interese.
Cele mai importante bariere în calea realizării eficiente ale obligaţiunilor de serviciu a deputaţilor sunt lipsa tehnologiilor informaţionale (de această părere sunt 24% din deputaţi) şi lipsa de disponibilitate a mijloacelor de transport şi a localurilor pentru întâlnirile cu electoratul (24%). O altă parte din deputaţi (23%) au menţionat lipsa consilierilor.
78% din deputaţii respondenţi ar prefera să fie instruiţi în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea procesului legislativ. Alte 72% susţin că necesită perfecţionare în abilitatea discursului public.
Chestionarul a fost expediat către 95 de deputaţi, iar rata respondenţilor este de 34%.
Asociaţia Internaţională Business şi Parlament este o organizaţie non-profit, neafiliată politic şi non-lobbying, care promovează un protocol internaţional pentru stabilirea relaţiilor între liderii cercurilor de business şi ale celor parlamentare. IABP activează în R. Moldova din octombrie 2005.