Deputaţi de la Chişinău se arată îngrijoraţi de tensiunile din Adunarea Populară
Deputaţi din opoziţie, dar şi comunişti şi-au exprimat joi, 19 iunie, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului îngrijorarea în legătură cu situaţia de conflict creată în Adunarea Populară a Găgăuziei. Parlamentarii nu au adoptat, totuşi, o poziţie comună şi nu au luat nici o decizie în acest sens, transmite Info-Prim Neo.
Deputaţii au invocat motive distincte de îngrijorare. Preşedintele Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, a declarat că actuala confruntare dintre deputaţii de la Comrat poate duce la probleme serioase. „Această luptă după principiul «стенка на стенку» /un grup contra altui grup/ poate conduce la o situaţie pe tensionată la sudul Moldovei”, a motivat liderul PD. Potrivit lui, implicarea centrului face ca situaţia mai dificilă. „Noi nu dorim ca Parlamentul să se implice, pentru că nici nu avem această competenţă, dar propun să ne solidarizăm şi, poate, venim cu unele sfaturi către Adunarea Populară pentru depăşirea acestei situaţii”, a spus liderul PD. El a fost susţinut şi de deputatul neafiliat Valentina Cuşnir, care a criticat acţiunile unor deputaţi comunişti, care au dat aprecieri situaţiei de la Comrat în cadrul unei emisiuni TV fără a preciza că se expun în calitate de reprezentanţi ai unui partid şi nu ai Parlamentului.
Pe de altă parte, deputatul Partidului Comuniştilor, Irina Vlah, a declarat că şi PCRM ar dori să clarifice situaţia de la Comrat, însă prin prisma depăşirii atribuţiilor de către başcanul autonomiei, Mihail Formuzal. Irina Vlah a acuzat că acesta se implică ilegal în activitatea Adunării Populare. Parlamentarul PCRM este de părere că în această situaţie ar trebui să se pronunţe instanţa de judecată. Potrivit Irinei Vlah, judecata a suspendat deja deciziile luate la 16 iunie, când a fost ales în funcţia de preşedinte al Adunării Populare deputatul independent Serghei Cernev.
În replică, deputatul Alianţei „Moldova Noastră”, Gheorghe Susarenco, a declarat că, başcanul Mihail Formuzal procedează „fix aşa ca şi preşedintele Vladimir Voronin”.
Joi, 19 iunie, la Comrat a avut loc prima şedinţă plenară a Adunării Populare convocată de către ultimul ales preşedinte, Serghei Cernev. Şefa Şecţiei de aprovizionare parlamentară şi protocol a Adunării Populare, Valentina Grozdev, a declarat pentru Info-Prim Neo că la şedinţă au participat 18 deputaţi din 35, aceiaşi care au susţinut anterior candidatura lui Cernev. Au fost adoptate un şir de decizii ce ţin de comisiile parlamentare şi de lucrări planificate.
Deputatul independent Sergei Cernev a fost ales la 16 iunie, în lipsa deputaţilor comunişti, care au atacat în instanţă legalitatea deciziei. Deputaţii comunişti consideră că în funcţia dată trebuie să fie comunistul Demian Caraseni, ales la 12 iunie cu votul a 18 legislatori. Trei buletine de vot au fost declarate nevalabile, iar Comisia de conturi a declarat nelegitimă alegerea lui Demian Caraseni.