Decizia Comisiei Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova ne încurajează să mergem înainte. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, potrivit căruia autoritățile de la Chișinău vor continua să depună efort pentru a implementa integral toate cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Potrivit raportului Comisiei, șase dintre recomandări au fost îndeplinite, iar în implementarea altor trei – se atestă progrese importante, notează IPN.
Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, cele trei recomandări rămase restante vizează reforma justiției, combaterea corupției și deoligarhizarea și pe toate trei pot fi realizate acțiuni concrete care să permită lansarea negocierilor de aderare.
„Pe procesul justiției trebuie să fie finalizate evaluarea extraordinară a judecătorilor și formarea viitoarei Curți Supreme de Justiție. Același lucru este valabil și pentru nominalizarea noului Procuror General, procedură inițiată recent de CSP. Acest candidat, de asemenea, trebuie să fie supus evaluării externe. Cred că este fezabil ca acest lucru să se întâmple până în martie. Pe domeniul anticorupție este necesară fortificarea capacităților instituțiilor anticorupție, în primul rând, e vorba de aprobarea bugetului Procuraturii Anticorupție, ca această instituție să devină mult mai eficientă. Pe domeniul deoligarhizării criteriul de evaluare va fi progresul pe îndeplinirea planului de deoligarhizare, aici sunt aspecte care țin și de Consiliul Concurenței, dar și de alte instituții”, a spus directorul IPRE, Iulian Groza, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că în pofida crizelor cu care se confruntă Republica Moldova, autoritățile reușesc să avanseze pe calea integrării europene, fapt apreciat de înalții oficiali ai Uniunii Europene.
„Au fost mai multe declarații ale oficialilor europeni care vorbesc despre mai multe lucruri. În primul rând, au constatat foarte clar că Republica Moldova și-a făcut alegerea, și această alegere este calea europeană. De asemenea, oficialii europeni au constatat că în Republica Moldova, deși au fost condiții foarte grele, război energetic, inflație, migrație, în pofida acestor probleme, s-au făcut progrese. Din cele nouă recomandări, șase au fost îndeplinite integral, iar pe trei s-au atestat progrese substanțiale. Mai avem de lucrat, dar această decizie nu face altceva decât să ne încurajeze să mergem înainte. Mulțumim cetățenilor pentru suport, îi mulțumim doamnei președinte Sandu pentru suport, pentru că a fost motorul acestei deschideri fără precedent față de Republica Moldova”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.
Ieri, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare UE-Republica Moldova. Decizia finală va fi luată de către liderii statelor membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. O decizie favorabilă Republicii Moldova presupune votul unanim al tuturor țărilor Uniunii Europene.