Demolarea anexei din bd. Decebal, 5 poate genera consecințe pentru securitatea blocului

O expertiză cu privire la demolarea anexei uni bloc din bulevardul Decebal, 5 din capitală denotă mai multe riscuri pentru securitatea imobilului. Compania care planifică să demoleze anexă, iar în locul ei să construiască un bloc cu nouă niveluri, refuză să clarifice aceste aspecte. În opinia locatarilor, aceasta este făcut cu scopul de a ascunde anumite ilegalități legate de privatizarea anexei. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă la IPN.

Avocatul Artur Macovei a menționat că, atunci când compania de construcții a solicitat acte permisive pentru efectuarea lucrărilor, Primăria a obligat-o să efectueze o expertiză pentru a vedea dacă este posibilă demolarea anexei. Potrivit avocatului, chiar și pentru Primărie, la acea etapă, era evident că există un pericol mare pentru bloc, motiv pentru care a și dispus efectuarea, în mod obligatoriu, a expertizei.

„Expertul, în cadrul cercetărilor efectuate, a emis un raport și schematic a arătat că prin locul unde se dorește să fie săpate două niveluri subterane de parcare trece linia posibilă de alunecare a taluzului blocului existent. Noi considerăm că la solul cuprins în această linie nu se poate de intervenit, deoarece se creează un risc major”, explică Artur Macovei.

„Azi compania de construcție spune să fie lăsat ce a fost până acum și să discute doar posibilitatea demolării și executării lucrărilor de construcție. În opinia locatarilor, aceasta este făcut cu scopul de a ascunde anumite ilegalități care s-au petrecut anterior. La ce ne referim noi? În 2002 se creează condominiu, care reprezintă întregul bloc locativ cu anexa – condominiu 51/381. Tot în 2002, la sfârșitul anului, CFM, proprietarul în acel moment al multor încăperi din acest condominiu, a vândut câteva încăperi izolate din această anexă unei firme. Nu toată anexa, ci doar câteva încăperi izolate”, a punctat Artur Macovei.

Potrivit lui, prin anumite acte, necunoscute locatarilor, în 2011, Primăria, după o ieșire la fața locului, întocmește un act prin care stabilește că companiei îi aparține întreaga anexă. Ca urmare a fost pus un zid de despărțire exact în holul blocului, împărțindu-l în două. Ulterior, acest act de ieșire la fața locului, a fost confirmat de o hotărâre a Consiliului municipal Chișinău. „Noi considerăm că această ilegalitate și anume de privatizare de către o persoană a unor spații de destinație și de uz comun, necesare pentru exploatarea blocului, care nu pot fi decât o proprietate forțată perpetuă comună, constituie o ilegalitate, care nu are un termen de prescripție. Or, actele juridice încheiate cu încălcarea legii sunt lovite de nulitate absolută care este imprescriptibilă. Și locatarii doresc remedierea acestei situații, care s-a produs fără știrea lor”, a menționat Artur Macovei.

Prezentă la conferință, Lidia Gheorghiță, președinta asociației de locatari, a declarat că nimeni nu a cerut acordul locatarilor și nici nu i-a înștiințat despre acțiunile legate de anexă. Deși au fost expediate numeroasă scrisori la pretură și la Primărie ca să se clarifice cu această situație, nimeni niciodată nu le-a explicat clar cum stau lucrurile.

Un alt avocat, Gheorghe Macovei, a menționat că situația este gravă din punct de vedere al aspectelor juridice, dar și tehnice legate de construcție, urbanism. Potrivit lui, autoritățile trebuie să intervină de urgență, deoarece compania de construcția poate executa lucrări care generează pericole pentru securitatea blocului de lângă anexă. „Or, de la pericolul elementar de surpare parțială, până la destabilizarea blocului în întregime și intrarea lui în situație de avariere, nu este mult”, a mai spus Gheorghe Macovei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.