|
|
|
Atât guvernarea, cât și președinția țării sunt capabile să distorsioneze reformele și să le inverseze direcția, fie separat sau prin acțiuni concertate...
|
Dionis Cenuşa |
|
Reformele desfășurate de către guvernarea ghidată de Partidul Democrat și, respectiv, politicianul oligarh Vladimir Plahotniuc, inclusiv cele incomplete sau insuficient de credibile, nu pot fi ignorate de către europeni. Multe dintre aceste reforme au avut loc cu asistența europeană, atât din sursele UE, cât și din cele naționale ale diverselor state membre. De aceea, aprecierile față de reformele realizate, care au fost supuse unei contabilizări imparțiale, pot să difere de atitudinea reală față de guvernare.
Prin urmare, Raportul de implementare a Asocierii reprezintă un document mai degrabă obiectiv, echilibrat și concis (doar 13 pagini), în care Comisia Europeană și diplomația UE (Serviciul European pentru Acțiune Externă) fac bilanțul la practic doi ani de implementare a Agendei de Asociere, expunând deficiențele politice, instituționale și sectoriale, existente în Moldova. Evident, unele voci consideră documentul insuficient de incisiv. Dar scopul raportului nu este de a evalua guvernarea în sine, ci modul cum sunt realizate reformele asumate de către aceasta. Prin urmare, Raportul ar fi putut arăta mai critic doar dacă criteriile de evaluare, agreate în 2014, ar fi fost mai stricte. Acestea însă au fost stabilite de către UE împreună cu autoritățile anterioare, care pe lângă democrați mai numărau și alte partide (PLDM, PL). Un raport mai critic poate fi produs în viitor, dacă obiectivele incluse în viitoarea Agendă de Asociere vor permite acest lucru. Aceste obiective sunt însă convenite în format bilateral și, de aceea, nu pot fi impuse în mod unilateral de către UE.
În paralel, președintele Igor Dodon a întreprins cea de-a doua vizită la Moscova, prima fiind la începutul anului (17 ianuarie 2017). Intenția președintelui moldovean a fost de a sublinia rezultatele înregistrate în dialogul cu Moscova și datorită contactului direct cu președintele rus Vladimir Putin. Transferul de imagine de la liderul rus nu este singurul lucru de care are nevoie președintele moldovean. Miza principală este investirea în capitalul electoral al Partidului Socialiștilor anticipând alegerile din 2018. Planurile socialiștilor și ale președintelui Dodon depind de modul cum aceștia vor stopa integrarea europeană. Un asemenea scenariu poate avea loc doar dacă populația este gradual convertită la ideea apropierii de Rusia și, respectiv, eventuala aderare la Uniunea Euroasiatică. Doar prin alterarea agendei de integrare europeană, președintele Dodon poate miza pe o performanță electorală bună a formațiunii sale în 2018. Dar pentru a abandona efectiv integrarea europeană, nu și cooperarea cu UE, președintele Dodon este nevoit să (re)conecteze Moldova și cetățenii moldoveni cu Rusia atât pe dimensiunea politică, cât și cea economică.
Ce cuprinde Raportul de implementare a Asocierii?
Raportul de implementare a Asocierii (13 martie 2017) este al doilea document important după tăioasele Concluzii ale Consiliului UE din 15 februarie 2016, în care Bruxelles-ul descrie problemele cu care se confruntă Moldova. Ambele documente apar în perioada guvernării Partidului Democrat (începând cu decembrie 2015) și semnalează foarte clar că UE este din ce în ce mai bine familiarizată cu dedesubturile realității moldovenești. Desigur, Concluziile Consiliului sunt cu mult mai dure, fiind elaborate ca urmare a fraudelor bancare developate în decembrie 2014, decât Raportul care a fost elaborat într-o perioada mai liniștită în 2016-2017. Desigur, această liniște este parțială și se datorează controlului deținut de guvernare asupra principalelor instituții în stat. Or, prin monopolizarea puterii politice, actul politic a devenit mai linear, chiar dacă în prim plan a intrat președinția pro-rusă, condusă de Igor Dodon.
În orice caz, Raportul de implementare a Asocierii nu face o evaluare exhaustivă a implementării întregului Acord de Asociere, ci se axează strict pe obiectivele convenite de către Chișinău și Bruxelles. Raportul rezultă din prioritățile identificate de ambele părți în 2014 și face o trasabilitate a progresului începând cu alegerile parlamentare din 2014. Principalele accente sunt puse pe starea statutului de drept, justiție, drepturile omului și combaterea corupției.
Pe de o parte, acest document este descriptiv și enumeră realizările, dar și descrie restanțele, fără a face însă exces de detalii. Principalele probleme care pot fi desprinse din raport țin de concentrarea instituțiilor media și monopolizarea pieții de publicitate, slăbiciunea justiției în protejarea drepturilor omului, presiunile exercitate asupra judecătorilor și percepția publică largă privind corupția la nivel înalt. Pe partea comercială, majoritatea problemelor evidențiate țin de lipsa legislației secundare și respectiv capacitățile instituționale reduse. Totodată, este semnalat faptul că mediul de afaceri se confruntă cu corupția sistemică, ce afectează influxul de investiții și, respectiv, atractivitatea țării.
Pe de altă parte, raportul face referință la domeniile unde sunt necesare eforturi adiționale. Astfel, Raportul invocă necesitatea unei răspunderi sporite în raport cu cetățenii din partea partidelor de la guvernare și a clasei politice, în general. De asemenea, este invocată semnificația sporirii integrității judecătorilor. În domeniul mass-media, raportul menționează adoptarea noului Cod al Audiovizualului. Totodată, sunt cerute îmbunătățiri în modul cum sunt administrați banii publici. Se fac referințe la necesitatea fortificării cadrului legal anti-discriminare, combaterea violenței domestice și la stoparea abuzurilor față de copiii instituționalizați cu dizabilități. O atenție deosebită este acordată investigațiilor pe marginea fraudelor bancare, în urma cărora toți vinovații trebuie să fie trași la răspundere.
Nu în ultimul rând, Raportul reamintește că UE a alocat Moldovei 310 milioane EUR sub formă de asistență financiară în perioada 2014-2016. Domeniile vizate de către europeni cuprind reforma finanțelor publice, agricultura și dezvoltarea rurală, implementarea DCFTA, administrația publică locală și reforma poliției, dar și cooperarea cu societatea civilă. În perioada 2017-2018, Bruxelles-ul este disponibilă să ofere circa 100 milioane EUR, care însă vor fi debursate în trei tranșe și în baza unor condiții stricte. Din aceste considerent, UE va insista tot mai mult pe eforturi concrete din partea guvernării. Acest lucru poate deveni o pârghie esențială în mâinile societății civile, ale instituțiilor media libere și ale opoziției pro-europene autentice.
Președintele Dodon aprofundează dialogul cu Rusia
În timpul vizitei de la Moscova, Președintele Igor Dodon a urmărit să valorifice la maxim orice aspect al relației cu Rusia. Prin urmare, acesta a avut întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin, patriarhul Kiril, secretarul CSI Serghei Lebedev și reprezentanții mediului de afaceri din Rusia.
În urma întrevederii, președintele rus a făcut public doar o singură promisiune în privința soluționării problemei migranților moldoveni, care au încălcat regimul de ședere (Kremlin, 17 ianuarie 2017). Președintele Dodon a insistat pe ideea extinderii amnistiei pentru moldovenii aflați în țară (circa 30 mii persoane), cărora le este interzisă intrarea pe teritoriul rusesc. La aceasta se mai adaugă solicitarea de a prelungi perioada de amnistie pentru moldovenii aflați în Rusia (Presedinte.md, 17 ianuarie 2017). Pe lângă problematica migranților sezonieri, oficialul moldovean a lansat ideea unui acord privind recunoașterea dublei cetățenii pentru moldovenii cu trai permanent în Rusia.
Astfel, președintele Dodon confirmă interesul său de a cuceri votanții dependenți de piața muncii din Rusia. De asemenea, se întrevede și dorința de a resuscita, din punct de vedere politic și electoral, moldovenii care locuiesc permanent în Rusia. În consecință, aceste măsuri pot spori rata de legalizare a moldovenilor, dar și să intensifice circulația lor spre și dinspre Rusia. Mai mult ca atât, permiterea dublei cetățenii va conecta și mai strâns moldovenii de spațiul rusesc, totodată, oferind Rusiei noi posibilități de a interveni în afacerile interne ale Moldovei, sub pretextul protecției drepturilor moldovenilor. Acest risc este confirmat de inițiativele recente ale Rusiei de a simplifica procedurile de dobândire a cetățeniei ruse pentru populația din fostele republici sovietice.
Totodată, Președintele Dodon mai planifică să apropie Moldova de Rusia prin intermediul unui parteneriat strategic. Elementele eventualului parteneriat sunt deocamdată necunoscute, la fel ca și scenariile privind soluționarea conflictului transnistrean, discutate de președintele moldovean cu Putin în discuții private.
Pe lângă revenirea exportatorilor moldoveni în Rusia, președintele moldovean a promovat activ oportunitatea dobândirii cetățeniei moldovenești în schimbul unor investiții (de până la 200 mii USD) printre reprezentanții mediului de afaceri din Rusia (Agerpres, 17 martie 2017). Cetățenia și, respectiv, pașapoartele moldovenești le-ar permite să beneficieze de regimul fără vize cu UE, obținut în urma unor reforme, dintre care și cele criticate de către Igor Dodon, inclusiv legea anti-discriminare.
Aspectul religios al relațiilor moldo-ruse a fost la fel discutat. În cadrul întrevederii cu patriarhul Kiril, președintele moldovean a subliniat că biserica ortodoxă reprezintă temelia statalității moldovenești și a cerut sprijin pentru constituirea Platformei sociale pentru conciliere și împăcare dintre malurile Nistrului (Presedinte.md, 17 martie 2017).
Cu toate acestea, având în vedere abundența de dosare, cu care președintele Dodon a plecat la Moscova, s-a pierdut din vizor demersul acestuia privind trilaterala Bruxelles-Chișinău-Moscova. În viziunea președintelui, această trilaterală ar fi utilă pentru gestionarea aspectelor comerciale ale Acordului de Asociere (Presedinte.md, 14 Martie 2017), deși în cazul Ucrainei aceasta nu a funcționat anume din cauza Rusiei.
În loc de concluzie...
Raportul de implementare a Asocierii arată că unele reforme avansează mai repede decât altele, iar cele mai lente țin de statul de drept, justiție, lupta cu corupția și demonopolizarea mass-media. La mijloc sunt interese politice și lipsă de responsabilitate față de cetățeni. Raportul UE indică foarte clar că eforturi sporite sunt necesare practic pe toate dimensiunile, dar cele mai multe în sistemul bancar, cel judecătoresc, combaterea corupției și mass-media.
Aparent, raportul nu este suficient de incisiv, dar acesta oricum include problemele majore cu care se confruntă țara. Doza moderată de critică va putea crește dacă noua Agendă de Asociere va fi formulată în termeni mai stricți, realiști, dar și ambițioși. Următoarea Agendă va reflecta atât voința cât și cedările din partea guvernării.
În prezent, UE definitivează Agenda de Asociere pentru perioada 2017-2019. Documentul dat nu este impus de către UE, ci este negociat în mod bilateral. De aceea, contează foarte mult cât de activă și insistentă poate și va fi societatea civilă, care trebuie să ceară obiective cât mai specifice și exigență maximă de la UE în raport cu Chișinău. Protecția sistemului electoral, întărirea sistemului bancar și depolitizarea instituțiilor trebuie să figureze în topul agendei.
Cu toate acestea, în timp ce ochii sunt pe guvernare, președintele Igor Dodon continuă să readucă Rusia în prim plan, prin înțelegeri dubioase și fără a se înfrunta cu impedimente majore. Integrarea europeană este foarte vulnerabilă și tentativele președintelui sunt de a o diminua, chiar înainte de alegerile legislative din 2018 și cu certitudine după acestea.
În fine, eforturile depuse de societatea civilă, mass-media liberă și opoziția pro-europeană autentică urmează să fie focusate atât pe guvern și parlament, cât și pe președinția țării. Ambele poluri de putere au impact asupra percepției publice față de procesul de integrare europeană. Atât guvernarea, cât și președinția sunt capabile să distorsioneze reformele și să le inverseze direcția, fie separat sau prin acțiuni concertate.
Dionis Cenușa este politolog, deţine MA în studii europene interdisciplinare, Colegiul Europei.
Domenii de interes: Integrare europeană, politici europene, politica externă a UE, migrație și securitate energetică.
Urmăriţi contul lui Dionis Cenuşa pe Twitter
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
Dionis Cenușa
Vezi și:
- Politica externă „multi-vectorială” și integrarea europeană: realitățile din Serbia, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Aderare europeană diferențiată: decuplarea iminentă a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Polarizarea (geo)politică din Georgia și Moldova și mizele pentru UE și Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Predominanța factorului geopolitic în agenda de aderare la UE a Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Noua agendă de apărare a UE și dinamica din Europa de Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Prognoze pentru Europa de Est în 2024: Criza de influență a UE și reînnoirea electorală a autocrațiilor. Analiză de Dionis Cenușa
- Factorul ungar-rusesc și dimensiunea ucraineană a lărgirii UE spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza din Orientul Mijlociu și perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictului transnistrean – trei scenarii pe fundalul intereselor geostrategice ale Moldovei, Ucrainei și Rusiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Precedentul Ciprului, „conflictele înghețate” post-sovietice și agenda europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele protestelor anti-guvernamentale din Georgia și Moldova asupra pozițiilor UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Rusia și costurile geopolitice ale războiului: “conflictele înghețate” din Moldova și Azerbaidjan. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucraina, Moldova și Georgia în contextul apropierii de UE: 5 principii pentru eficientizarea reformelor. Analiză de Dionis Cenușa
- Apropierea Ucrainei, Moldovei și Georgiei de UE – progres cu mai multe viteze. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezinhibarea gândirii strategice a UE sub presiunea revizionismului militarist rusesc: spargerea “tabu-urilor” europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Prevenirea amenințărilor de origine rusă în 2023: trei domenii prioritare de reducere a riscurilor pentru Occident. Analiză de Dionis Cenușa
- “Remodelarea” infrastructurii critice regionale sub impactul războiului – cazul Ucrainei, Rusiei și al UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Criza energetică din Moldova și sentimentele de “unire” cu România, analiză de Dionis Cenușa
- Infrastructura critică a Ucrainei vs. ponderea energetică a Rusiei: “războiul nervilor”. Analiză de Dionis Cenușa
- Parametrii asistenței occidentale pentru Ucraina și Moldova – o pregătire înainte de „iarna rusească”. Analiză de Dionis Cenușă
- Tacticile rusești împotriva Ucrainei și Moldovei: ramificarea crizelor energetice. Analiză de Dionis Cenușa
- Atacurile rusești împotriva infrastructurii critice: riscurile pentru reziliența Ucrainei și implicațiile pentru UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Noile scenarii ale agresiunii rusești în lumina anexării ilegale din sud-estul Ucrainei. Analiză de Dionis Cenușa
- Relațiile moldo-ruse: între proteste antiguvernamentale și șantaj gazier. Analiză de Dionis Cenușa
- Războiul gazier al Rusiei și testul de reziliență pentru UE: 3 intenții rusești și 3 dileme europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezoligarhizarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei – condiția UE pentru avansarea perspectivei europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Georgia și Moldova – analiza comparată a rezilienței de stat și a riscurilor de origine rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile UE și arma energetică a Rusiei – solidaritate versus fragmentare. Analiză de Dionis Cenușă
- Moldova și candidatura pentru UE: între risipirea legitimității și necesitatea unui dialog național. Analiză de Dionis Cenușa
- Candidatura de aderare la UE: Diferențe interne și geopolitice dintre Ucraina și Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Cursa pentru candidatura de aderare la UE: Cele trei scenarii pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Autonomia energetică a UE și „criza” sancțiunilor împotriva Rusiei – între blocaje și alternative noi. Analiză de Dionis Cenușa
- Insecuritatea regională și căutarea rezilienței pentru Moldova – pe bază de asistență de la UE sau NATO? Analiză de Dionis Cenușa
- Noile tendințe în agresiunea împotriva Ucrainei, sancțiunile occidentale și arma energetică rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Dialogul Moldovei și Georgiei cu UE și NATO – în căutare de atenție externă și resurse pentru reziliența de stat. Analiză de Dionis Cenușa
- „Noua” agendă europeană a Moldovei, unirea cu România și separarea de regiunea transnistreană. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancționarea Rusiei pentru salvarea Ucrainei și factorul chinez. Analiză de Dionis Cenușa
- Invazia rusă și “rivalitatea” Ucrainei, Moldovei și Georgiei pentru aderarea la UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza rusească 2.0: Solicitările Ucrainei către Occident vs. noile scenarii ale Moscovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Rolul asistenței UE în desprinderea Moldovei de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucrainizarea securității europene: De ce Rusia acționează acum? Analiză de Dionis Cenușa
- Top șapte prognoze pentru PaE în 2022: Testarea reformelor locale și presiunea competiției geopolitice. Analiză de Dionis Cenușa
- Bilanțul anului 2021: 5 progrese și provocări în PaE – reziliența pro-UE și noile focare de instabilitate regională. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă post-merkeliană a Germaniei – mai proeuropeană în Europa de Est și mai dură față de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă a Moldovei – între „interconectarea” cu România și „echilibrarea” cu Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza migranților din Belarus, slăbiciunile UE și scenariile regimului lui Lukașenko. Analiză de Dionis Cenușa
- Lecții din Moldova privind securitatea energetică a UE și monopolul rusesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Intențiile Rusiei de a contrabalansa influența occidentală în spațiul CSI, analiză de Dionis Cenușa
- Energizarea dialogului UE-Moldova: între entuziasm geopolitic, “moment istoric” și constrângeri locale. Analiză de Dionis Cenușa
- Așteptările UE și realitatea politică din Georgia și Moldova: contradicții și riscuri. Analiză de Dionis Cenușa
- Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale. Analiză de Dionis Cenușa
- Resuscitarea relației Rusia-Moldova și conștientizarea vectorului european moldovenesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictelor teritoriale în Parteneriatul Estic: În căutarea unei abordări personalizate a UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Triunghiul “asociat” Georgia-Moldova-Ucraina: aprofundarea integrării în UE și “scutul” împotriva influenței rusești. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile economice ale UE și vulnerabilitatea Parteneriatului Estic la precedentul creat de Belarus, Analiză de Dionis Cenușa
- Alegerile anticipate din Moldova și puterea geopolitică a diasporei. Analiză de Dionis Cenușa
- Aprofundarea diferențelor în Parteneriatul Estic și apariția “Trio-ului” pan-european. Analiză de Dionis Cenușa
- Oligarhii din Georgia, Moldova și Ucraina: între retragere, regrupare și „reeducare”. Analiză de Dionis Cenușa
- Atitudinea față de UE în Georgia, Moldova și Ucraina – între adorație și moderație, analiză de Dionis Cenușa
- Ajustarea regimului fără vize cu UE pentru est-europeni – de la pandemie spre “pașaport verde”. Analiză de Dionis Cenușa
- „Sputnik V” la frontiera UE și țintele Rusiei în Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Trăsăturile “diplomației vaccinului” în Moldova: Avantajele României în fața Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Calculele UE în Ucraina, Georgia și Moldova – navigând între crize politice, reforme și „umbrele” Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Anticiparea reacției Rusiei la viitoarele sancțiuni UE: divizare, dezinformare sau destabilizare? Analiză de Dionis Cenușa
- Relația UE-Rusia în 2021 - între „pragmatism distorsionat” și „politică externă rezistentă”. Analiză de Dionis Cenușa
- Reeuropenizarea politicii externe a Moldovei și poziția UE vizavi de criza politică moldovenească. Analiză de Dionis Cenușa
- Top 8 prognoze pentru statele PaE în 2021 – între “contestare” și “reînnoire”. Analiză de Dionis Cenușă
- Bilanțul anului 2020 pentru statele PaE: 5 oportunități și 5 provocări majore. Analiză de Dionis Cenușă
- UE, “Actul Magnitsky” și țintirea autocraților din vecinătatea estică. Analiză de Dionis Cenușa
- Relația Moldova-Rusia și tranziția post-Dodon: între abordarea “inteligentă” și cea “emoțională”. Analiză de Dionis Cenușă
- Reziliența informațională lângă frontierele estice ale UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Vecinătatea estică a UE la o nouă răscruce – între enigme electorale și crize de securitate. Analiză de Dionis Cenușa
- Moldova – alegeri prezidențiale fără „vot geopolitic”? Analiză de Dionis Cenușă
- Optica Rusiei, Chinei și UE vizavi de criza politică din Belarus – între intervenție, susținere și influență, analiză de Dionis Cenușa
- Belarus – o nouă “revoluție de catifea” în Parteneriatul Estic? Analiză de Dionis Cenușa
- „Favoriții” mecanismului de condiționalitate al UE: Georgia, Moldova sau Ucraina? Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele acțiunilor UE în Moldova – asistența financiară și contradicțiile opoziției, analiză
- Președinția Germaniei în UE și viitorul Parteneriatului Estic: Ghidul pentru gestionarea unei realități „incomode”, analiză
- Agenda politică a UE și “nisipurile mișcătoare” din Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză
- Condiționalitatea UE și combaterea euroscepticismului în Parteneriatul Estic, Op-Ed
- Uniunea Euroasiatică și criza sanitară: integrare lacunară și ambiții geopolitice, Op-Ed
- Solidaritatea NATO și factorul rusesc: Lecția dură a rezilienței de stat. Op-Ed
- China și Rusia - diplomație sanitară și “fragmentarea” Europei, Op-Ed
- Efectele pandemiei - între solidaritatea UE și reziliența vecinilor estici, Op-Ed
- “Guvernele căzătoare” din Moldova și Ucraina: Patru asemănări și două contraste, Op-Ed
- Integrarea europeană în vecinătatea UE: Cu sau fără „de-geopolitizare”? Op-Ed
- Efectele “macronizării” relațiilor UE-Rusia asupra vecinătății estice, Op-Ed
- Vocile „unioniste” din Moldova, migrația și integrarea europeană în Est, Op-Ed
- Imobilizarea oligarhilor în Moldova, Georgia și Ucraina: misiune (im)posibilă? Op-Ed
- Zece prognoze în 2020: Geopolitizarea oligarhiei în Moldova și apropierea UE-Rusia, Op-Ed
- Anul eurooptimismului “scurtat” în Moldova: Top 3 succese și regrese în 2019, Op-Ed
- Dialogul moldo-român: de la “ton calm” la regim de condiționalitate, Op-Ed
- Trauma perspectivei europene, vecinătatea UE și ecourile cazului moldovenesc, Op-Ed
- Dialogul UE-Moldova: Există integrare europeană după guvernul Maiei Sandu? Op-Ed
- Moldova și Serbia între extinderea UE și avansarea euroasiatică, Op-Ed
- Ajutorul macro-financiar al UE pentru Moldova: recompensă obiectivă sau stimulent politic?, OP-ED
- Rusia, UE și refacerea conviețuirii geopolitice pe linia Kiev-Chișinău-Tbilisi, Op-Ed
- Guvernul reformelor din Moldova și “creditul de încredere” al UE, Op-Ed
- Politica externă “echilibrată” a Moldovei, axa Paris-Moscova și dosarul ucrainean, Op-Ed
- Fragilitatea guvernării de la Chișinău și agenda europeană până în 2020, OP-ED
- Deblocarea asistenței europene pentru Moldova: cu sau fără condiționalitate? Op-Ed
- „Primăvara anti-oligarhică” sau iluzii temporare în Moldova, Ucraina și Georgia, Op-Ed
- Cedarea regimului oligarhic, relansarea integrării europene în Moldova și agenda Rusiei, OP-ED
- Criza politică din Moldova: Depășirea complexului geopolitic și înfruntarea „statului capturat”, OP-ED
- Vitezele politice din Moldova, Ucraina și Georgia: în căutarea unui „cerc virtuos”, OP-ED
- Intersecția simbolurilor geopolitice în Moldova: între trecutul sovietic și drepturile minorităților sexuale, OP-ED
- Liberalizarea vizelor în Moldova după 5 ani: slăbiciunile bunei guvernanțe și comparații ucraineano-georgiene, OP-ED
- Moldova post-electorală: între avertismentele Rusiei, absența UE și alegerile anticipate, OP-ED
- Comportamentul (geo)politic al președinților Moldovei, Georgiei și Ucrainei: între percepții și realități fluctuante, OP-ED
- Formarea coaliției post-electorale din Moldova și câștigurile Moscovei, OP-ED
- Puterea diasporei în alegerile din Moldova – între percepții și realități, OP-ED
- Atitudinile cetățenilor din Moldova, Ucraina și Georgia față de UE și paradoxurile sondajelor, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2019: Reconfigurarea agendei europene în Moldova și criza statului de drept în UE, OP-ED
- Anul bulversărilor în integrarea europeană a Moldovei: Top 3 progrese și eșecuri în 2018, OP-ED
- Deficiențele condiționalității europene și supraviețuirea clasei politice din Moldova, OP-ED
- Avertizarea cu suspendarea regimului fără vize pentru Moldova și sinergia criticii UE, OP-ED
- Conviețuirea dificilă a societății civile cu regimurile oligarhice din Moldova și Georgia, OP-ED
- Eșecul introducerii integrării europene în Constituția Moldovei: perdanții și câștigătorii, OP-ED
- Viitorul Acordurilor de Asociere în Moldova, Ucraina și Georgia: factorul local, european și cel rusesc, OP-ED
- Oportunitățile opoziției extra-parlamentare, temerile guvernării și poziționarea față de UE, OP-ED
- Radiografia asistenței macro-financiare a UE în Moldova, Ucraina și Georgia: fruntașii și codașii, OP-ED
- Răcirea relațiilor UE-Moldova până la un nou test electoral, OP-ED
- Protestele anti-guvernamentale, stratagemele guvernării și agenda europeană a Moldovei, OP-ED
- Discrepanțele Chișinăului cu UE și intenția de valorificare a factorului rusesc, OP-ED
- Cazul Moldovei – un precedent periculos sau nu pentru relația UE cu Ucraina și Georgia? OP-ED
- Impactul rezoluției PE: de la o criză politică a guvernării la atacarea imaginii UE în Moldova, OP-ED
- Acutizarea dialogului UE-Moldova și calculele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Invalidarea alegerilor din Chișinău, scenariile guvernării și reacția UE, OP-ED
- Președinția României în Consiliul UE și contextul politico-energetic din Moldova, OP-ED
- Protestele sociale pe timp de integrare europeană: De ce cetățenii din Georgia protestează mai des decât cei din Moldova? OP-ED
- Impactul reapropierii dintre UE și Rusia asupra Ucrainei, Georgiei și Moldovei, OP-ED
- Multivectorialismul extern al Președintelui Dodon și incertitudinile geopolitice post-electorale, OP-ED
- Dependența energetică a Moldovei, evitarea transparenței și ignorarea datoriei pentru gazul rusesc, OP-ED
- UE și limitele „condiționalității stricte” față de Moldova, OP-ED
- Rolul și implicațiile (euro)unionismului în scrutinul din Moldova, OP-ED
- Aspirațiile europene ale Georgiei și lecțiile de învățat pentru Moldova, OP-ED
- Regenerarea regimului Putin și implicațiile pentru PaE și Moldova,OP-ED
- Scenariile (geo)politice pentru alegerile parlamentare din Moldova, OP-ED
- Moldova și UE: un dialog încâlcit în probleme vechi și așteptări noi, OP-ED
- Diagnoza oligarhiei din Moldova, Ucraina și Georgia și soluții pentru deoligarhizare, OP-ED
- Asistența UE pentru Moldova, urgentarea reformelor și supraviețuirea guvernării, OP-ED
- Integrarea europeană, importul legislației UE și soluții practice pentru conturarea beneficiilor, OP-ED
- Moldova și poziția de fruntaș al PaE – între reforme forțate și avantajul comparației regionale, OP-ED
- Lupta Moldovei contra dezinformării rusești: lacune și calcule electorale, OP-ED
- Noul mecanism de suspendare a vizelor – un instrument adițional pentru țintirea corupției din Moldova, Ucraina și Georgia, OP-ED
- Curtea Constituțională, integrarea europeană și lupta (geo)politică, OP-ED
- Președinția Bulgariei în UE și efectele asupra Moldovei, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2018: Testarea electorală a vectorului european și renașterea forțelor pro-ruse în Moldova, OP-ED
- Natura creșterii percepției pro-europene și tentativa de “constituționalizare” a vectorului european, OP-ED
- Lupta cu propaganda rusă în Moldova, sensibilizarea SUA și contextul european, OP-ED
- Moldova și perspectiva de aderare la UE – lipsă de pregătire politică, instituțională și emoțională pe ambele părți, OP-ED
- Viitorul PaE și Moldova după Declarația de la Bruxelles – între pragmatism și realități locale, OP-ED
- Cu ce merge Parteneriatul Estic și Moldova la summitul de la Bruxelles?OP-ED
- Moderarea euroscepticismului Președintelui Dodon, comerțul Moldova-UE și resuscitarea simpatiilor proeuropene, OP-ED
- Legitimitatea guvernelor din PaE, supraviețuirea vectorului european și Moldova, OP-ED
- Multiplele viteze ale Parteneriatului Estic, societatea civilă și cazul Moldovei, OP-ED
- Rusia, naționalismul din Europa și Moldova, OP-ED
- Integrarea europeană, unionismul pro-european și defectele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Agendă pro-reformă în loc de blocarea asistenței macro-financiare, OP-ED
- Mandatul noului Șef al Delegației UE de la Chișinău și prima provocare majoră, OP-ED
- Misiunea UE în Vecinătatea Estică și Moldova: stimularea dezvoltării sau integrare europeană? OP-ED
- Magnetizarea Parteneriatului Estic, rolul Rusiei și implicațiile pentru Moldova, OP-ED
- Societatea civilă: agenți de influență sau sanitari ai sistemului politic. OP-ED
- Integrarea europeană în Moldova: proiect elitist sau nu? OP-ED
- Moldova la 26 de ani: între sustenabilitate și europenizare , Op-Ed
- Finalul mandatului lui Pirkka Tapiola, președintele pro-rus și oligarhul pro-european, OP-ED
- Miza Chișinăului: Asistența macrofinanciară și recunoașterea din partea UE, OP-ED
- Republica Moldova și “stabilitocrația” din vecinătatea europeană, OP-ED
- Reevaluarea Acordului de Asociere cu UE: soluție sau noi incertitudini? OP-ED
- Reacția UE la introducerea votului mixt: pragmatism sau slăbiciune, OP-ED
- Finanțarea externă a societății civile, presiunile guvernării și eurointegrarea, OP-ED
- Stimularea reformelor în Moldova, Georgia și Ucraina: condiționalități noi vs perspectiva europeană
- Președinția Estoniei în cadrul UE și implicațiile pentru Moldova
- Restabilirea livrărilor de electricitate din regiunea transnistreană și slăbiciunea factorului european, OP-ED
- Comisia de la Veneția, votul mixt și asistența europeană, OP-ED
- Rolul președintelui Dodon pentru Rusia și implicațiile pentru integrarea europeană, OP-ED
- Prioritățile Parteneriatului Estic până în 2020 și cum poate beneficia Moldova, OP-ED
- Valorile europene versus valorile tradiționale și subtextul geopolitic din Moldova, OP-ED
- Agenda europeană, societatea civilă și confruntarea cu guvernarea, OP-ED
- Trei scenarii privind soarta asistenței macro-financiare a UE pentru Moldova, OP-ED
- Stoparea asistenței europene versus votul uninominal în Moldova, OP-ED
- Cum Moldova a devenit “stat capturat”? OP-ED
- Dezastrele naturale din Moldova și oportunitățile relației cu UE, OP-ED
- Moldova după trei ani de regim fără vize cu UE și noile realități europene, OP-ED
- Poate Memorandumul cu Uniunea Euroasiatică diminua agenda europeană a Moldovei? OP-ED
- Îngrijorările ascunse ale UE și adaptabilitatea guvernării, OP-ED
- Moldova forțată să combine CSI și Uniunea Euroasiatică cu integrarea europeană, OP-ED
- Viteze multiple în UE și în vecinătatea ei: Unde este Moldova? OP-ED
- Simpatiile pro-europene și rostul opoziției pro-UE, OP-ED
- Președinția versus guvernarea: între conviețuire politică și antagonism geopolitic, OP-ED
- Securitatea europeană și demersul Rusiei pentru o lume post-occidentală, OP-ED
- Acordul de Asociere cu UE și paradoxurile președintelui Dodon
- Dilema UE: să critice guvernarea sau să combată propaganda eurosceptică a președintelui pro-rus? OP-ED
- Dialoguri paralele între UE și Moldova și factorul ruso-euroasiatic, OP-ED
- Implementarea DCFTA în regiunea transnistreană – are loc sau nu? OP-ED
- Populismul și integrarea europeană în Moldova
- Misiune dificilă: aprofundarea europenizării și restabilirea relațiilor cu Rusia
- Parteneriatul Estic devine mai “practic”. Ce câștigă Moldova? OP-ED
- Despre „cererea de aderare” la UE şi temele de acasă ale Moldovei, OP-ED IPN
- Interconectarea energetică cu UE: Reţeta pentru diminuarea dependenţei faţă de regiunea transnistreană şi Rusia
- Tactica europenilor în raport cu Chişinăul: Reforme acum şi aici, Op-Ed
- Georgia, liberalizarea vizelor cu UE şi implicaţiile pentru Moldova
- Chişinăul accelerează reformele pentru a seduce Uniunea Europeană
- Europenii din nou la Chişinău: între dialogul cu guvernarea şi liderii protestelor
- Decodificarea poziţiei UE pe cazul Moldovei: Semnificaţia reală versus erori şi omiteri
- Criza Schengen: Afectează aceasta regimul liberalizat de vize pentru Moldova sau nu?
- Presa occidentală şi cea rusească despre protestele de la Chişinău: între dezinformare şi manipulare
- Reacţiile UE şi SUA la noile proteste anti-guvernamentale de la Chişinău
- Ideea alegerilor anticipate în Moldova: Noii pro-europeni de la Chişinău – „da”, voci de la Bruxelles – „mai bine nu”
- UE sub preşedinţia olandeză şi aluziile la Moldova
- UE în Moldova: o reţetă pentru reanimarea vectorului european în 2016