Delegaţiile din CUC nu s-au putut înţelege privind retragerea posturilor structurilor de forţă din zona de securitate
Delegaţiile din Comisia Unificată de Control (CUC) nu s-au putut din nou înţelege privind scoaterea din zona de securitate a posturilor structurilor de forţă. În cadrul şedinţei CUC din 20 iunie, a fost evidenţiată lipsa unui compromis în activitatea grupului de lucru instituit pentru soluţionarea problemei date, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă remis luni, 23 iunie, de către Ministerul Apărării (MA).
Potrivit MA, proiectul documentului adresat conducerii de vârf privind scoaterea posturilor structurilor de forţă din zona de securitate, elaborat de delegaţia Ucrainei şi a Misiunii OSCE în CUC, nu a găsit susţinere din partea delegaţiei transnistrene. Aceasta condiţionează scoaterea posturilor din zona de securitate cu scoaterea comisariatului de poliţie din oraşul Bender.
Lipsa unui compromis a fost evidenţiată şi în cazul abordării problemei ce ţine de necesitatea efectuării unui control a unităţilor forţelor comune de menţinere a păcii din zona de securitate, componenţei şi dislocării acestora. Potrivit copreşedintelui CUC din partea R. Moldova, Ion Solonenco, “controlul unităţilor pacificatoare care se găsesc în zona de securitate ar evita pe viitor apariţia acuzaţiilor reciproce, de genul existenţei unor unităţi pacificatoare neprevăzute de hotărârile CUC”.
Refuzul părţii transnistrene de a soluţiona problema în cauză este explicat de delegaţia R. Moldova în CUC, prin faptul că în zona de securitate unităţile pacificatoare transnistrene depăşesc numărul unităţilor prevăzute de hotărârile CUC. Delegaţia R. Moldova a propus verificarea posturilor date de delegaţia Ucrainei şi Misiunii OSCE în CUC, care constituie părţi neutre şi ar putea evalua situaţia în mod obiectiv. În lipsa consensului, abordarea problemei în cauză a fost transferată pentru şedinţa viitoare.
Părţile nu au ajuns la un numitor comun nici în privinţa efectuării unui control asupra unităţile militare transnistrene care se găsesc în zona de securitate şi care, timp de o perioadă îndelungată, nu sunt verificate de observatorii militari.
În rezultatul analizei rapoartelor Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia din zona de securitate pentru perioadele 4 iunie-10 iunie, 11-18 iunie, situaţia în zonă a fost calificată drept stabilă.