Delegaţia Republicii Moldova în Consiliul Permanent al OSCE a informat comunitatea internaţională despre rezultatele rundei de negocieri în problema transnistreană
Delegaţia Permanentă a Republicii Moldova în Consiliul Permanent al OSCE a informat comunitatea internaţională despre eşecul ultimei runde de negocieri în format extins „5+2” privind procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, care a avut loc la 27-28 februarie curent, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al MAEIE.
S-a menţionat că participanţii la negocieri s-au confruntat din nou cu poziţia inflexibilă şi obstrucţionistă a părţii transnistrene. Prin evitarea continuă a unei abordări constructive a iniţiativei de a institui Misiunea Internaţională de Evaluare în vederea organizării unor alegeri libere şi democratice în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, regimul de la Tiraspol împiedică eforturile comunităţii internaţionale de a democratiza această regiune, au subliniat reprezentanţii Chişinăului.
A fost, de asemenea, exprimat regretul cu privire la faptul că Tiraspolul nu s-a conformat prevederilor Protocoalelor anterioare ale formatului privind schimbul de informaţii militare, precum şi tergiversează discuţiile asupra monitorizării întreprinderilor complexului militar-industrial din regiune.
A fost exprimată frustrarea cu privire la obstrucţionarea continuă de către administraţia republicii nerecunoscute a eforturilor de soluţionare a situaţiei tensionate din Zona de Securitate. Considerând că practica tergiversării discuţiilor de substanţă de către liderii transnistreni nu poate fi acceptată în continuare, a fost exprimat apelul parţii moldoveneşti către toţi actorii implicaţi de a exercita influenţa şi pârghiile de care dispun asupra regimului de la Tiraspol în vederea eficientizării procesului de negocieri.
La ultima rundă de negocieri, care s-a desfăşurat la Chişinău şi Tiraspol la 27-28 februarie nu s-a reuşit încheierea unui protocol comun. Potrivit Şefului Misiunii OSCE în Moldova William Hill, principala cauză care nu a permis semnarea unui protocol a fost problema satului Doroţcaia. Ministrul Reintegrării Vasili Şova a solicitat părţilor continuarea celei de-a 4-a runde de negocieri la 7 martie.