Delegaţia Comisiei Europene va prezenta săptămâna viitoare un raport cu privire la realizarea Planului de Acţiuni UE-RM
Delegaţia Comisiei Europene va prezenta săptămâna viitoare un raport cu privire la realizarea Planului de Acţiuni UE-RM. În baza raportului, ţările UE vor examina ulterior posibilităţile de a acorda sprijin R. Moldova. Despre aceasta a comunicat în cadrul Conferinţei internaţionale „Reglementarea conflictului transnistrean în contextul europenizării R. Moldova” joi, 27 martie, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova, Cesare de Montis, transmite Info-Prim Neo.
Oficialul european a menţionat că în următoarele luni delegaţia va elabora un nou acord care îl va înlocui pe actualul de parteneriat şi cooperare între UE şi R. Moldova. Concluziile adoptate unanim de către Consiliul de Miniştri al UE la sfârşitul lunii februarie au arătat clar dorinţa celor 27 state UE de aprofundare a relaţiilor cu R. Moldova, a remarcat Cesare de Montis. Şeful Delegaţiei CE a subliniat că pe viitor relaţiile bilaterale vor deveni foarte active.
Ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova, John Beyer, a declarat în contextul tematicii conferinţei că supremaţia legii, eliminarea corupţiei şi modul de tratare a autonomiei găgăuze sunt aspectele la care R. Moldova trebuie să reflecte pentru a deveni mai atrăgătoare pentru Transnistria. Potrivit ambasadorului, Moldova a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea democraţiei şi supremaţiei legii. Deşi sunt anumite probleme, Moldova a luat o direcţie bună şi trebuie să continue reformele pentru aderarea la UE, a adăugat John Beyer.
Zygimantas Pavilionis, subsecretarul Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei a apreciat că R. Moldova a înregistrat multe succese în ultimele şase luni şi a depus foarte multă energie pentru o ţară atât de mică. Pe viitor, Moldova trebuie să impresioneze colegii europeni cu seriozitate în promovarea şi implementarea reformelor democratice.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă şi integrare europeană, Grigore Petrenco, care a ţinut un discurs în locul preşedintelui Parlamentului, a declarat că atâta timp cât Moldova rămâne dezmembrată nu va putea adera la UE. Oficialul a menţionat că este importantă reluarea cât mai grabnică a procesului de negocieri în formatul 5+2. Petrenco a negat existenţa unor negocieri secrete pentru reglementarea conflictului transnistrean. „Un şir de experţi consideră că apropierea R. Moldova de Rusia nu este chiar benefică, însă noi considerăm că relaţiile cu Rusia trebuie să devină şi mai bune pentru că este în interesul R. Moldova”, a spus deputatul. „Nimeni nu doreşte transnistrizarea Moldovei şi nici colonizarea regiunii transnistrene”, a conchis Grigore Petrenco.
Conferinţa internaţională „Reglementarea conflictului transnistrean în contextul europenizării R. Moldova” s-a desfăşurat la Chişinău, în perioada 26-27 martie şi a întrunit oficiali, politicieni, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi analişti politici din mai multe state.