Deficitul la plata pensiilor în regiunea transnistreană depăşeşte 1,3 mlrd lei

Deficitul bugetar la alocarea pensiilor pentru locuitorii din regiunea transnistreană depăşeşte suma de un miliard de ruble transnistrene (peste 1,3 miliarde de lei). Specialiştii din regiune menţionează că cheltuieli pentru achitarea pensiilor sunt în creştere permanentă, iar în ultimii 4 ani au crescut cu aproape 75%, transmite IPN.

Potrivit unor date prezentate de portalul informativ analitic din Tiraspol „Novostipmr”, deficitul bugetar pentru Fondul unic de asigurări sociale, comparativ cu anul 2010, s-a majorat de 2,5 ori.

Specialiştii menţionează că pentru o stabilitate a sistemului de pensii ar trebui să existe raportul de 2,4 muncitori la un pensionar. Valoarea critică este de 1,5 muncitori la un pensionar. Iar în stânga Nistrului raportul dintre muncitori-pensionari este de 1:1.

Serviciile de profil din regiunea transnistreană remarcă faptul că în fiecare an se majorează numărul de pensionari, în 2010 erau 135 de mii de pensionari, iar în 2014 numărul acestora a depăşit 140 de mii. Către sfârşitul anului 2014, pensia minimă în regiunea transnistreană va ajunge să fie de 606 ruble transnistrene (circa 790 de lei).

În partea dreaptă a Nistrului, pensia minimă este de 798,33 de lei. Plus la aceasta autorităţile au aprobat şi acordarea de suplimente la pensii, de 100 şi 180 de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.