Declarațiile lui Dodon la Moscova nu servesc intereselor reale ale Moldovei, opinie

Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că declarațiile președintelui Igor Dodon, făcute la Moscova, inclusiv cele cu privire la denunțarea Acordului de Asociere cu UE, sunt total deplasate, care nu servesc intereselor reale ale Republicii Moldova. În opinia sa, acestea se fac mai degrabă de dragul Partidului Socialiștilor, de dragul propriilor scopuri politice, însă nicidecum nu se înscriu în acea politică pe care Igor Dodon spune că vrea să o promoveze ca să fie un președinte al tuturor.

Într-un comentariu pentru IPN, Ion Tăbârță  a spus că aceste declarații sunt făcute mai mult pentru a măguli anumite orgolii geopolitice ale Federației Ruse. În opinia sa, reacția UE va fi una de natură diplomatică, deși deja s-au văzut reacții de la București, care denotă mai multe rezerve și reticențe. Totuși, reacția UE va fi, probabil, una echilibrată, care va face referință la faptul că Igor Dodon nu are o majoritate în Parlament și nu este cel care poate lua asemenea decizii.

Cât ține de retorica președintelui cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, Ion Tăbârță consideră că aceasta se înscrie deja în faza de pregătire pentru alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în 2018, dacă nu vor interveni anticipatele. „Probabil dânsul mizează că moldovenii „de tip sovietic” și cei dezamăgiți în UE sunt într-un număr foarte și foarte mare, iar astfel de declarații va putea întări și lărgi segmentul lor, pentru ca să-i asigure majoritatea parlamentară. În plus, aceste declarații vin să ceară ajutorul Federației Ruse, care știm foarte bine că informațional domină aici, în Republica Moldova. Eu cred că este deja un început de campanie electorală”, a notat Tăbârță.

Potrivit comentatorului, în acțiunile de pregătirile pentru campania se înscrie și subiectul moldovenilor care au interdicție de a intra în Rusia. „Acum nu vom avea decizii, probabil vor fi anumite declarații, anumite măsuri mai ușoare, dar o anumită soluționare a problemei migranţilor sau anumite facilități vor fi oferite într-o eventuală campanie electorală – în ajun sau chiar în timpul campaniei”, a declarat analistul, menționând că acest fapt, din punct de vedere electoral sau propagandistic, va prinde la electorat și îi va aduce multe voturi.

Cât ține de cooperarea economică cu Federația Rusă și declarațiile lui Vladimir Putin că aceasta va depinde de deciziile de la Chișinău în ceea ce privește agenda europeană, Ion Tăbârță consideră că este vorba despre o aluzie făcută lui Igor Dodon, să nu vină cu declarații, dar cu fapte reale.

  • ion tabarta despre declaratiile lui igor dodon.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.