Declarații sexiste și discurs discriminatoriu în alegeri

Discriminarea femeilor în alegeri, în diverse forme, afectează participarea acestora nu doar la scrutin, dar în general în viața publică, în procesele de luare a deciziilor. Monitorizările din perioada care au anticipat primul tur al alegerilor prezidențiale au confirmat un caracter sistemic și instituționalizat al fenomenului. Din momentul lansării platformei www.gender.monitor.md, la 8 octombrie anul curent, au fost raportate peste 74 de cazuri de mesaje sexiste și discurs instigator la discriminare în spațiul public, precum și de violență împotriva femeilor în alegeri. Discursul discriminator și sexist s-a intensificat cu apropierea datei alegerilor și s-a transformat treptat, în premieră, în campanie organizată contra societății civile, inclusiv contra mass-mediei, constată Platforma pentru Egalitate de Gen într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Potrivit sursei, declarații sexiste au fost făcute de candidatul Igor Dodon în cadrul emisiei „Igor Dodon Răspunde”. La 23 octombrie, candidatul i-a etichetat discriminator pe contracandidații și contracandidatele, în special fără copii: „Contracandidații mei, care mâine își iau rucsaciocul și au șters-o din țară. Li-i totuna și de mamă și tată” sau „Sunteți pentru acei candidați care n-au copii și nu vor să mai aibă”.

O altă constatare îl vizează pe Andrei Nastase, care într-o adresare live pe Facebook din 28 octombrie, a declarat: „Platforma DA se organizează din acest moment pentru a apăra Republica Moldova cu propriile sale resurse umane de asaltul oligarhic care se pregătește deja. Deschidem liste de înscriere pentru toți bărbații în putere ai acestei țări care se simt în stare și sunt pregătiți să meargă alături de noi în zona celor 42 de secții de votare (…)”. Îndemnul de mobilizare este unul de excludere a femeilor și minimalizare a capacităților acestora de a se opune unor acte ilegale în ziua votului, constată Platforma pentru Egalitate de Gen.

La 28 octombrie, Renato Usatîi a declarat că Maia Sandu este o persoană nepotrivită pentru funcția de președinte, deoarece nimeni nu o va lua în serios. „Toată lumea râde de Maia Sandu. În schimb de mine nu va râde nimeni, asta este diferența dintre noi. Noi avem uneori aceleași viziuni, însă metodele pe care le folosim sunt diferite”, a declarat Renato Usatîi în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8 – întărind astfel ideea superiorității masculine și credibilității în acest domeniu, cum este politica, se menționează în comunicatul constată Platformei pentru Egalitate de Gen.

Platforma recomandă semnalarea sexismelor și a violenței față de femei în alegeri pe platforma www.gender.monitor.md. De asemenea, denunțarea sexismelor de către mass-media, în special în cadrul dezbaterilor, inclusiv atenționarea participanților în cazuri de utilizare a practicilor discriminatorii și a mesajelor sexiste şi utilizarea formelor de feminin de către candidate și candidați și în raport cu candidatele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.