Declaraţie privind crearea comisiilor de anchetă în cadrul Consiliului municipal Chişinău

DECLARAŢIE
privind crearea comisiilor de anchetă în cadrul Consiliului municipal Chişinău, care vin în detrimentul capitalei şi locuitorilor acesteia

 

Elena DANU
consilier municipal
Piotr DONŢOV
consilier municipal

 

“Mai multe comisii ridicole iniţiate, cu iz electoral, în loc de soluţii şi activităţi concrete – rezultatul şedinţei Consiliului municipal Chişinău din 19 martie curent. Aceiaşi actori cu aceleaşi principii, care pun în aplicare, pe ultima sută de metri, ultimii aşi  pentru a mai culege simpatii electorale.

Pentru a nu admite manipularea societăţii privind unele chestiuni de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului, considerăm necesară prezentarea unui alt punct de vedere, decît cel anunţat de către “un grup de consilieri” ce  nu corespunde realităţii şi doar manipulează societatea în ajun de alegeri. Aşadar:

1. Despre Raportul Comisiei de anchetă privind desfăşurarea licitaţiei de achiziţie a lucrărilor de reabilitare a bd. Ştefan cel Mare, a bd. C. Negruzzi şi a V. Alecsandri.

Comisia, creată cu un scop preelectoral şi cu o durată nedeterminată, a prezentat deja cîteva rapoarte pentru a menţine actual subiectul de discreditare a autorităţilor locale în faţa investitorilor străini. De data aceasta s-a prezentat cică raportul final, cu constatări inedite, cu detalii însă care nici nu corespund realităţii manipulînd opinia publică.

Ce s-a obţinut în final? Orgoliul împăcat de marea ispravă a unui grup de consilieri! Din cauza acestor manipulări, imaginea Chişinăului, a capitalei şi Consiliului municipal însă are de suferit. Astfel de atitudine a unor aleşi locali  doar îndepărtează investitorii străini.

În timp ce lucrările de reabilitare pe cele trei străzi continuă, cu suportul financiar al BERD şi BEI, şi toţi locuitorii văd acţiuni concrete pe şantierul din strada Vasile Alecsandri, în perimetrul străzilor Albişoara şi Mihail Kogălniceanu, apar consilieri care de la tribuna Consiliului spun că: contractul încheiat cu BERD a expirat deja de trei ori. Acestora nu le pasă care va fi reacţia BERD. Mai mult, cică în 2014, Primăria Chişinău deja a plătit 5 milioane de lei, în cadrul executării lucrărilor ceea ce nu au putut demonstra şi recomandă mai multor instituţii de stat şi de drept să ia măsurile de rigoare. Ridicol!

La moment, se execută lucrări de amplasare în subteran a reţelei electrice pentru iluminatul stradal, pregătirea pentru montarea bordurilor, pe tronsonul strada Albişoara - strada Grigore Ureche. Pînă acum au fost deja executate lucrările de demontare a bordurilor, pe tronsonul strada Albişoara - bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, de montare a 60 de piloni de iluminat stradal, pe tronsonul cuprins între străzile Alexei Mateevici - Alexandru cel Bun şi de pozare a reţelei electrice pentru iluminarea trecerilor pietonale.

Salutăm continuarea acestor lucrări de reabilitare şi modernizare a trei străzi din centrul capitalei şi sîntem siguri de calitatea executării  lucrărilor,  reabilitarea carosabilului şi a trotuarelor, crearea locurilor de parcare şi modernizare a iluminatului stradal. Cît nu s-ar vehicula ideea lipsei de transparenţă, favorizarea anumitei companii care a devenit cîştigătoare a licitaţiei, rezultatul a fost confirmat de către BERD şi BEI. Apropo, a fost şi o scrisoare trimisă de BERD comisiei de anchetă prin care s-a subliniat faptul că politicile şi regulile de achiziţie a băncii au fost respectate. De altfel dacă ar fi existat careva suspiciuni, nici nu ar fi fost demarate lucrările recente, nu ar fi fost efectuate transferurile respective, nu ar fi fost văzuţi paşi concreţi în acest sens.

Sub monitorizarea permanentă a reprezentanţilor finanţatorilor străini, sperăm că vor fi executate toate lucrările prevăzute în caietele de sarcini aprobate, fiind lucrări de calitate şi cu termenii respectaţi.

E regretabil că în goană după simpatii electorale se calcă în picioare ceea ce se face tot pentru chişinăuieni, pentru capitala RM. Nu se conştientizează că orice lucrări de proporţii în Chişinău şi în întreaga ţară pot fi efectuate doar cu sprijinul finanţatorilor externi. Or se optează spre haos în loc de dezvoltare?! Unii doar strică, dar alţii construiesc, unii fac lobby pentru afaceri cu cazinourile, dar alţii caută soluţii pentru ameliorarea calităţii vieţii oamenilor.

2. Despre comisia de anchetă privind investigarea modului în care au fost gestionate fraudulos 27 hectare de pămînt, cu implicarea funcţionarilor publici din Primărie.

Cei care au susţinut iniţierea acestei comisii în ajun de alegeri, caută pretext pentru a-şi face piar ieftin, adevăraţii vinovaţi fiind cei care au ascuns informaţia o perioadă atît de îndelungată.

0Dacă, într-adevăr, iniţiatorii comisiei au ştiut de atîtea tranzacţii dubioase, atunci de ce au aşteptat atîta timp pentru a le face publice abia acum? De ce nu au încercat din start a le stopa, a nu le admite la prima încercare. Au permis să fie înstrăinată proprietatea municipală şi ulterior cînd cifra a devenit mai sonoră au decis s-o facă publică. Oare aici nu pare vizibil că o mînă spală pe alta?!

Incredibil… Anume din 2011 au fost împărţite fraudulos cele 27 de hectare de teren din capitală! Şi aceasta o spun cei din Direcţia arhitectură şi nu numai ei. Se dau în spectacol unii, care a fost regizat de alţii şi mai sînt unii care mai bat din palme. Dar poate împărţelile au început din 2003 sau chiar mai înainte – din 1998?!

Corupţia, fraudarea şi înstrăinarea patrimoniului este legată de complicitate şi iresponsabilitate, dar încă e prematur de a se pronunţa asupra unui singur vinovat.

Care va fi concluzia prezentată şi de către această comisie, este simplu de intuit şi cine-i de vină – de asemenea. PR-ul, prin vorbe goale, e mai simplu de obţinut. Doar a elabora careva propuneri pentru îmbunătăţirea unor strategii de nivel municipal, al unor programe de dezvoltare a Chişinăului necesită eforturi.

3. Despre crearea unei comisii de anchetă privind examinarea activităţii primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă

Şi această comisie este depăşită. Nici nu merită a fi enumerate cîte astfel de comisii au fost iniţiate pe parcursul acestor ani, de cîte ori s-a încercat prin vot de neîncredere să se demonstreze că cei care vin cu ideea sînt mai buni (cu microfonul în mînă!), şi cîte iniţiative au fost înregistrate pentru desfăşurarea referendumului de demitere a primarului general. Şi toate au avut acelaşi scop – să indice soluţia pentru Chişinău, care va fi găsită însă de alegători, de sine stătător, fiind analizat atent ceea ce se face, de către cine şi cu ce scop.

Se va încerca şi de data aceasta să desfăşoare o campanie de denigrare a primarului, oratorii implicaţi încercînd să-şi creeze imagine de candidaţi la fotoliul de primar”.


Elena Danu, Piotr Donţov,
consilieri municipali

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.