Declaraţia executivului Partidului socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) în legătură cu interviul Ministrului apărării d-lui V.Marinuţa referitor la relaţiile dintre R. Moldova şi NATO dat postului de radio «Аrenа»

Declaraţia executivului Partidului socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) în legătură cu interviul Ministrului apărării d-lui V.Marinuţa referitor la relaţiile dintre R. Moldova şi NATO dat postului de radio «Аrenа»

Executivul Partidului socialiştilor din Republica Moldova exprimă profundă îngrijorare în legătură cu conţinutul interviului Ministrului apărării d-lui V.Marinuţa referitor la relaţiile R.Moldova cu Alianţa Nord Atlantică (NATO) făcut de el pentru postul de radio «Аrеnа»

Îngrijorarea este bazată pe următoarele circumstanţe:

1.
În primul rând, interviul dat aparţine nu numai unui membru de Guvern, ci conducătorului ministerului de forţe care, în orice stat democratic, este chemat de a nu comenta legislaţia în vigoare, ci de a respecta strict legislaţia statului. Cu toate acestea, în interviul său d-l V.Marinuţa public a pus la îndoială oportunitatea unei prevederi constituţionale a statului moldovenesc – prevederea despre statutul neutru al Republicii Moldova.

2. Mai mult decât atât, conform Legii, ministerul în fruntea căruia se află d-l V.Marinuţa este instituţie depolitizată, care activează sub controlul societăţii civile, conducându-se de Programul activităţii Guvernului, care în redacţia sa actuală nu pune la îndoială statutul neutru al Moldovei. Astfel, Ministrul apărării a depăşit public limitele împuternicirilor sale de serviciu.

3.
Interviul domnului V.Marinuţa a fost dat de el anume în perioadă, când atât în ţara noastră, cît şi în afară ei au parvenit posibilităţi noi pentru restabilirea procesului de negocieri în cadrul problemei transnistrene. Este absolut evident că conţinutul interviului dat este incompatibil cu restabilirea negocierilor şi duce la lichidarea lor.

4. Poziţia conducătorului instituţiei de forţe domnului V.Marinuţa, care depăşeşte flagrant limitele obligaţiunilor funcţionale ale lui, declarată de el în perioada crizei profunde şi multeaspectuale a statului moldovenesc trebuie să fie apreciată de către societate ca un precedent foarte periculos care duce la destabilizarea situaţiei şi la subminarea orânduirii constituţionale în ţară.

În contextul celor expuse executivul PSRM se adresează Prim-ministrului R.Moldova domnului V.Filat cu cerinţe de sancţionare operativă şi adecvată a domnului V.Marinuţa pentru depăşirea flagrantă a împuternicirilor lui de serviciu.

Declaraţia a fost aprobată la şedinţa extraordinară a executivului din 21 iulie 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.