Nicolae Ciubuc: Decizia CC a adus probleme mediului de afaceri și incertitudine pentru societate

Decizia opoziției parlamentare de a cere opinia Curții Constituționale pe marginea pachetului de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie a adus în mediul societății și mediului de afaceri incertitudine, afirmă Nicolae Ciubuc, deputat al fracțiunii Partidului Democrat și vicepreședinte PDM. El consideră că opoziția trebuia să utilizeze, în primul rând, opțiunea privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Opiniile au fost expuse în cadrul dezbaterilor publice „Asumarea de răspundere de către Guvern: controverse, efecte, soluții”, organizate de Agenția de presă IPN.

„În cea ce ține de asumarea răspunderi și decizia Curții Constituționale, nu vreau să o supun dezbaterilor sau discuțiilor pentru că este o hotărâre definitivă care pune la punct anumite lucruri, se prezumă a fi o decizie absolut legală. Argumentele pe care le-a folosit Curtea Constituțională se referă la aspecte de procedură”, a declarat Nicolae Ciubuc.



Deputatul spune că în urma asumării răspunderii de către Guvern, opoziția avea posibilitatea de a depune o moțiune de cenzură, însă acest fapt nu a avut loc. În acest context, el afirmă că există o doză de subiectivism.

„Trebuie să recunoaștem că suntem la prima situație de acest fel în care Guvernul își asumă răspunderea și în procedura parlamentară nu are loc acea prezentare. Din punct de vedere juridic, poate cu o anumită doză de subiectivism, ar exista o opinie, în condițiile în care deputații din majoritatea parlamentară s-au expus asupra susținerii acestui proiect. Această procedură se referă la posibilitatea pe care o oferă cadrul legal parlamentarilor, opoziției de a lua act de această răspundere și de a veni cu o reacție, or, reacția acestora nu am văzut-o. Această reacție trebuia să aibă loc în baza unei moțiuni de cenzură, dânșii au mers pe calea constituțională invocând acele trei motive, care, drept consecință, aduce mai multe probleme mediului de afaceri, iar pentru societate cât mai multă incertitudine”, a precizat deputatul.

Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie a fost declarată neconstituțională. O hotărâre în acest sens a fost emisă luni seara, 13 aprilie, de către Curtea Constituțională. Curtea a statuat că legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului.

Dezbaterile „Asumarea de răspundere de către Guvern: controverse, efecte, soluții”, sunt ediția a 128-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.